Zadlužený Západ je na dně. Americký časopis Forbes píše o velmi drastickém řešení, jak to vyřešit

12.11.2014 10:52

Americký ekonomický časopis Forbes zveřejnil na stejnojmenném portále článek absolventa prestižní americké univerzity MIT v oboru elektrického inženýrství a podnikatele v oblasti rizikového kapitálu Billa Frezzyho, v němž se autor zamýšlí nad zprávou MMF z října loňského roku. A dochází k závěru, že je doslova shozenou bombou a naše peněženky se mají na co těšit.

Zadlužený Západ je na dně. Americký časopis Forbes píše o velmi drastickém řešení, jak to vyřešit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zpráva Mezinárodního měnového fondu s názvem „Doba zdaňování“ podle Frezzyho dokumentuje, že vyspělé ekonomiky jsou finančně na dně – mají vysoké dluhy, které ve stále vyšší míře nedokáží pokrýt „domácími příjmy“.

Recept, který ekonomové z MMF zadluženým státům v témže dokumentu nabízejí, považuje dopisovatel Forbesu za alarmující. Státy by totiž podle doporučení MMF měly sáhnout na soukromé majetky svých občanů tím, že zavedou jednorázovou daň ze soukromého bohatství. Platit by tak měly všechny domácnosti, které jsou například kvůli vlastnictví penzijních úspor či nemovitostí v plusu. Toto opatření ale nemá sloužit k úplnému smazání dluhů, nýbrž k jejich udržitelnosti tak, aby státy nemusely vyhlásit bankrot.

Pokud by politici nedokázali nashromáždit dostatek odvahy, mohou údajně sáhnout k alternativě v podobě zneuznání veřejných dluhů či jeho inflačního odstřelení, tzv. hyperinflace.

Tato drastická opatření podle Frezzyho odůvodňuje MMF tím, že poukazuje na trendy u příjmové nerovnosti spolu s údajným poklesem u progresivnosti příjmu u většiny režimů. Jinými slovy ekonomové MMF si stěžují, že nejbohatší lidé odvádějí na daních málo peněz. A tak navrhují, aby se pomocí mezinárodní spolupráce ztížil velmi bohatým lidem pohyb tak, aby se nemohli vyhnout zdanění tím, že umístí své zdroje jinam.

Na závěr MMF konstatuje, že existuje překvapivě velké množství zkušeností, ze kterých lze čerpat, protože takovéto daně byly široce zaváděny v Evropě po první světové válce. „A všichni dobře víme, jak to dopadlo,“ chmurně uzavírá Frezzy.

Článek Billa Frezzyho v češtině publikoval Protiproud Petra Hájka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…