Žádnou vstřícnost, hůl do ruky. Zemanův muž se velmi drsně postavil proti přistěhovalcům

10.06.2015 10:51

Jediný způsob, jak se vzepřít nařízení přijímat určitý počet uprchlíků, pokud projde Evropskou radou, je podat žalobu na Evropskou komisi u Evropského soudního dvora za porušení zásady subsidiarity. Na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz to uvedl senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba.

Žádnou vstřícnost, hůl do ruky. Zemanův muž se velmi drsně postavil proti přistěhovalcům
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Politik se svěřil i s tím, že od občana Českých Budějovic dostal otevřený dopis, kterým jej žádá o osobní angažovanost ve věci toho, že by naše země musela z nařízení Bruselu přijmout stanovený počet uprchlíků.

„Tento otevřený dopis podepsalo za pouhý týden více než 500 občanů ČR,“ podotkl Veleba. Podle jeho názoru se autorovi dopisu podařilo vyjádřit pocity lidí tváří v tvář migrační explozi, a proto z něj ocitoval mimo jiné i tuto pasáž: „Vítáme zahraniční obchodní partnery, investory, studenty i učitele, životní partnery, turisty, manažery. Naši dědové nám zanechali hůl na ty, kteří zneužívají české pohostinnosti, na ty, kteří nevědí, kdy je slušné odejít. Hůl na lidi, kteří berou ze společného a nic nedávají.“

Jakákoliv vstřícnost není na místě

Veleba k tomu dodal, že při cestách po svém senátním volebním obvodě zjistil překvapivou věc: „Že i obyčejní lidé vnímají nový velký problém, a tím je hrozba imigrantů. Je tedy jasné, že jde o fundamentální záležitost, a že v tomto případě jakákoliv vstřícnost není na místě,“ napsal Veleba. V pohybu jsou totiž miliony běženců a jejich cílem je Evropa.

Důsledky této apokalypsy by měly nést například Francie a Británie

Podle jeho názoru by důsledky této doslova apokalypsy měli nést ti, kteří ji nastartovali. „Například Francie a Velká Británie, které rozvalily Libyi. Spojené státy, které rozvalily tak obrovskou zemi, jako je Irák. A s nimi ti, kteří je bez mandátu OSN podporovali,“ uvedl Veleba.

Podle něj zmíněné země podporovala i Česká republika „v osobě knížete, coby tehdejšího ministra zahraničí“. V této souvislosti předestřel Veleba tento návrh: „Co kdyby šel (Karel Sczhwarzenberg, pozn. red.) příkladem a umístil nám nucenou kvótu na svoje rozlehlé panství?“

Současnou vládu Veleba pochválil za to, že její pozice odpovídá názoru drtivé většiny občanů. „Jde tedy nyní o to připravit se na situaci, jak se kvótám vzepřít i přes jejich protlačení v Evropské radě. Možnost je jediná – podat žalobu na Evropskou komisi u Evropského soudního dvora za porušení zásady subsidiarity,“ domnívá se Veleba.

Celý text je ZDE

Ať uprchlíky živí bývalé koloniální mocnosti

Veleba odpověděl také čtenáři, který se podepsal jako „Ladislav P.“ a který si myslí, že ČR se uprchlické vlny příliš obávat nemusí. Podle jeho názoru je velmi naivní se domnívat, že migranti přijdou do naší země. „Oni hovoří jen francouzsky, španělsky, portugalsky nebo anglicky. A také mají informace, že ČR je zchudlou kolonií,“ argumentoval pan Ladislav. Podle jeho názoru by uprchlíky měly živit především státy, které mnohé země v minulosti kolonizovaly. Často právě ty, z nichž nynější uprchlíci pocházejí.

Za příliv uprchlíků může rozvrat států, ze kterých pocházejí

Podle Veleby je hlavním důvodem současné masivní vlny migrantů, která se valí na Evropu, rozvrat států. „Například v Libyi, než ji nálety zničili Francouzi a Britové byl HDP na obyvatele přes 13000 dolarů, bylo zde bezplatné školství, zdravotnictví, energie. Lidé zde nežili špatně,“ připomněl Veleba.

Běženci se podle něj valí i z dalších zemí, které jsou po „léčbě“ Mezinárodním měnovým fondem a Světovou bankou, které je svou „pomocí“ podle Veleby dostaly na kolena. „Vzato celosvětově, tak téměř čtyři ze sedmi miliard lidí této planety žijí v bídě a jejich mzda je pod 2 dolary denně,“ poukazuje Veleba.

Proto podle něj nic nezachráníme, když přijmeme pár set tisíc uprchlíků. „Jenom si necháme rozvrátit svoje země. Jako šéf Agrární komory jsem jezdil často do Bruselu a mnohé jsem viděl na vlastní oči. Máte tam čtvrti, kam zajít je nebezpečné, kde jsou drogy, kriminalita atd. Ale ani nemusíte chodit do okrajových čtvrtí, tedy ghett, stačí se projet metrem. Neuvěřitelný nepořádek,“ svěřil se politik se svými nepříjemnými zážitky.

Svůj názor těžko změním

„Můj otec mně učil, že k národu patří jazyk, kultura a půda. Určitě měl pravdu a já nevím, proč bychom si to měli kvůli těm, kteří tento problém způsobili (viz Libye) vzít. A je jasné, že kultura naše je naprosto odlišná a nikdy se například náboženství nesblíží. … Tyto jasné skutečnosti jsou důvodem mého názoru, který těžko změním,“ dodal Veleba.

Celé znění otázky a odpovědi je ZDE

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…