Žádný mír. Z ruské diplomacie zní mrzutá slova k Ukrajině

22.08.2022 14:05

Ruští diplomaté Sergej Rjabkov a Gennadij Gatilov jsou přesvědčení, že politika NATO v čele se Spojenými státy boří snahy Ruska o řešení konfliktu na Ukrajině diplomatickou cestou. Podle Rjabkova navíc může situace kvůli přístupu NATO dále eskalovat a vyvolat jaderný konflikt.

Žádný mír. Z ruské diplomacie zní mrzutá slova k Ukrajině
Foto: Repro Twitter
Popisek: Válka na Ukrajině

Podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova je politika Severoatlantické aliance riskantní a může vést až k ozbrojenému střetu. „Destruktivní přístup zemí NATO, které ignorují naše červené linie a nechávají se zatáhnout do konfrontace s Ruskem na Ukrajině, přičemž balancují na hraně přímého ozbrojeného konfliktu, je velmi riskantní. Je zřejmé, že to může vést k další eskalaci nebo až k vojenskému střetu jaderných mocností s nejvážnějšími důsledky. Tomu je třeba zabránit,“ uvedl diplomat podle serveru časopisu ruského ministerstva zahraničí.

 Již dříve Rjabkov uvedl, že Západ se mylně domnívá, že Rusko pro něj není rovnocenným partnerem, což se opakovaně ukázalo jako omyl. „Role USA je v tomto směru jistě jednou z hlavních, v některých ohledech dokonce určující. Základní omyl amerického a evropského přesvědčení, že když se zcela semknou a projeví absolutní jednotu ve všech aspektech svého postoje k Rusku, udělá to na nás nějaký dojem, se jasně ukázal mnohokrát. A čím více se ve jménu NATO pronášejí nejrůznější fráze, tím méně jsme ochotni je brát vážně. Severoatlantická aliance se stále více diskredituje,“ prohlásil Rjabkov na adresu NATO.

Aktivity NATO a vojenská podpora Ukrajiny podle stálého zástupce Ruska při OSN v Ženevě Gennadije Gatilova vylučuje mírovou dohodu o ukončení války. Podle Gatilova byly Moskva a Kyjev během jednání, která v dubnu hostilo Turecko, velmi blízko dohodě o pozastavení konfliktu. Spojené státy a zástupci NATO však prý tlačí na Ukrajinu, aby od jednání o možném příměří odstoupila.

„Nyní nevidím žádnou možnost pro diplomatické kontakty. A čím déle bude konflikt pokračovat, tím obtížnější bude diplomatické řešení,“ uvedl Gatilov podle informací serveru AlJazeera.com. „Kyjev a jeho západní podporovatelé budou bojovat až do posledního Ukrajince,“ dodal Gatilov, že kvůli vojenské podpoře Ukrajiny ze strany Západu může konflikt trvat ještě velmi dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…