Záhadná smrt ukrajinského novináře s proruskými názory. "Překvapivě" za to prý může tento muž

17.04.2015 13:02

Mezi ukrajinskými politiky panují podle zjištění zpravodajské televize Ukraine Today značné pochybnosti nad včerejší vraždou novináře Olega Buzyna, který se netajil svými proruskými názory. Jde již o několikátou oběť z řad bývalých spolupracovníků exprezidenta Janukovyče či obecně lidí odmítajících Majdan.

Záhadná smrt ukrajinského novináře s proruskými názory. "Překvapivě" za to prý může tento muž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinští politici si prý nejčastěji kladou otázku, jak se mohl ruský prezident Vladimir Putin o vraždě Olega Buzyna dozvědět tak rychle. Někteří vysocí vládní představitelé na Ukrajině obviňují z vraždy Buzyna ruské zpravodajské služby, které tak údajně chtějí „vyvolat atmosféru teroru a poškodit obraz země v zahraničí“. Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že trestný čin byl spáchán úmyslně a je na první pohled zřejmé, že hraje do karet nepřátelům země.

K novinářově vraždě se vyjádřil rovněž ruský prezident Vladimir Putin, podle kterého podobné trestné činy Evropa i Spojené státy v případě Ukrajiny záměrně přehlíží. „Ukrajina chce být součástí demokratické Evropy a předstírá proto, že je demokratickým státem. Jak je ovšem možné, že se tam něco podobného vůbec mohlo stát? Kde jsou vrazi těchto lidí? Nejspíš se někam ztratili. Neznáme objednavatele vražd, ani ty, kdo je vykonali. Evropa i Spojené státy navíc dělají, že se vlastně nic nestalo,“ kritizoval Putin.

Vražda novináře Buzyna však není jedinou událostí tohoto druhu. Ani ne o 24 hodin dříve byl zavražděn spojenec exprezidenta Viktora Jaunkovyče a poslanec parlamentu Oleg Kalašnikov. Stejně jako Buzyna byl zavražděn poblíž svého kyjevského bydliště. Kalašnikov v loňském roce organizoval i financoval protesty proti současnému Porošenkovu režimu. Vysoký úředník z ministerstva vnitra Anton Heraščenko soudí, že najít vrahy obou obětí bude velmi složité. Zmínil ovšem, že vyšetřování je v plném proudu.

„Oba dva se těsně před svou smrtí nacházeli v blízkosti svého domu. Stejně tak byli oba dva usmrceni pěti výstřely. Je však zatím předčasné hovořit o tom, že by je mohla zavraždit jedna a tatáž osoba. Pokud se však ukáže, že spolu obě dvě vraždy v tomto ohledu úzce souvisely, budeme o tom samozřejmě informovat,“ cituje Ukraine Today Heraščenka s dodatkem, že Kalašnikov nebyl prvním politikem minulé éry, který byl v posledních měsících zavražděn. Na konci února za záhadných okolností zemřel stranický kolega Kalašnikova Stanislav Melnik. Minulý měsíc byl zase nalezen mrtev bývalý gubernátor Záporožské oblasti Olexandr Peklušenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…