Zahradil u Moravce volal po vracení uprchlíků z EU. U Jourové ale s nápadem neuspěl

26.04.2015 14:24

Eurokomisařka Věra Jourová a europoslanec Jan Zahradil (ODS) diskutovali jak o problémech Česka s čerpáním evropských dotací, tak o přívalu uprchlíků do Evropy. Podle Zahradila by pro EU měla být na prvním místě bezpečnost vlastních lidí. Lodě s uprchlíky by měly být na moři zachytávány a odtaženy zpět do Afriky.

Zahradil u Moravce volal po vracení uprchlíků z EU. U Jourové ale s nápadem neuspěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Do druhé části nedělních Otázek Václava Moravce České televize zavítali eurokomisařka Věra Jourová a europoslanec Jan Zahradil (ODS). V úvodu řešili otázku čerpání evropských dotací v Česku. Musejí se totiž vyřešit spory kolem monitorovacího systému. Ten zkritizoval audit Ministerstva financí, ale ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová závěry Babišova ministerstva odmítá. Jourová doufá, že v této otázce bude co nejdříve jasno, protože je ve hře 250 miliard. To je zároveň tak velká suma, že musí být vše jasné.

Pokud jde o čerpání ze starého programového období let 2007 až 2013, podle Zahradila se podaří vyčerpat asi 95 procent přidělených dotací, což považuje za solidní. „Je nutné si také uvědomit, že na každé euro musíme vydat naše tři až čtyři další koruny na spolufinancování,“ připomněl europoslanec. Od Jourové znělo, že máme především připravit kvalitní projekty. „Čerpání samo nesmí být metou,“ zdůraznila.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Imigrantů z Afriky přibývá

Ačkoli je dnes ODS opoziční stranou, Jan Zahradil se staví na strany současné české vlády v otázce stanovování uprchlických kvót pro jednotlivé členské země, Odmítá je. „Naším prvořadým úkolem je zajistit bezpečnost vlastních zemí. Potřebujete také mezinárodně-právní základnu, která vám umožní lodě s uprchlíky zachytit a odtáhnout zpátky, protože jakmile se jednou uprchlíci do EU dostanou, už s nimi musíte vyjednávat o politický azyl a tak dále a tak dále,“ prohlásil Zahradil. Mimo jiné se podle něj znovu ukázalo, že Evropská komise v otázce imigrační a azylové politiky opět selhává.

Jourová to odmítla s poukazem na to, že Evropská komise řeší např. otázku potápění prázdných lodí. „Já jsem např. našla apel někdejšího eurokomisaře pro spravedlnost, který v době českého předsednictví v roce 2009 žádal českou vládu o nastolení otázky imigrační politiky,“ prozradila Jourová. Určitý dluh v této otázce jde tedy i za Českem.

Moderátor Moravec následně položil zajímavou otázku. Když si porovnáme, kolik peněz se v EU vynakládá na překlady všech dokumentů do jazyků členských států, a srovnáme je s prostředky, které EU vydává na humanitární pomoc, tak se humanitární pomoc jeví jako nedostatečná. Zahradil trval na tom, že obrana vlastních hranic by pro nás měla být na prvním místě, ale na místě druhém by měla být snaha o zklidnění v zemích postižených válkou či jinými hrůzami.

„Černá díra je v tuto chvíli Libye, jež nasává emigranty z celé subsaharské Afriky, kteří následně míří do Evropy. Tady bude třeba zasáhnout s největší razancí. Země jako Egypt či Tunisko jsou naproti tomu schopné pokusy o útěk ze svého území ohlídat. Oproti tomu v Libyi ani není s kým jednat, existují zde dvě až tři vlády, které se neuznávají ani navzájem, upozornil europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…