Zahraniční skandál kolem českého soudce. Byl vyfocen v kosovské restauraci, s kým asi neměl

11.03.2019 16:10

Pořádný skandál vyvolal na Balkánu český soudce Vladimír Mikula, který toho času pracuje u Speciálního soudu mapujícího zločiny kosovsko-albánské teroristické UČK, byl vyfocen v kosovské restauraci u večeře s advokátem jednoho z bojovníků této organizace. O případu informovala prakticky veškerá srbská média.

Zahraniční skandál kolem českého soudce. Byl vyfocen v kosovské restauraci, s kým asi neměl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest proti porušení mezinárodního práva-uloupení Kosova Srbsku

Když před lety vznikal tzv. Kosovský tribunál, představitelé jednostranně prohlášeného Kosova se snažili světu vysvětlit, že mají zájem potrestat válečné zločince z vlastních řad.

Parlament v Prištině schválil v srpnu 2015 vznik speciálního soudního tribunálu, který sice sídlí v nizozemském Haagu, právně je však součástí kosovského soudního systému. Tribunál je složen z 19 soudců z různých zemí.

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí
Mezi nimi i Vladimír Mikula, soudce z České republiky, který by měl být díky odlišné národnosti spolu s ostatními kolegy nestranný a zcela kompetentní rozhodovat o kosovsko-albánských zločincích.

Jak se nyní ukázalo, realita je odlišná. Soudce Mikula byl totiž přistižen a vyfotografován v jedné prištinské restauraci v Kosovu, jak společně večeří s advokátem Arianitem Kocim. Ten přitom u soudu zastupuje dva bývalé velitele teroristické UČK Rustema Mustafu a Samiu Ljuštaku.

Kosovský advokát Koci po konfrontaci se snímky serveru Balkan Insight řekl, že byl v restaurace se svojí ženou, jejími přáteli a jejím trenérem z tělocvičny a netušil, že bude soudce Mikula sedět u stejného stolu. Podle výkladu advokáta se tak český soudce ze speciálního soudu u téhož stolu ocitl pouhou náhodou.

Srbská veřejnost, pro kterou je otázka Kosova nesmírně citlivá, nese toto odhalení se značnou nevolí s tím, že kontakty daného soudce s advokátem dvou možných obviněných zcela zpochybňují legitimitu soudu i případnou nezaujatost.

Mluvčí kosovského tribunálu z Haagu vzkázala, že soudce Mikula nemá aktuálně přidělen žádný případ. Nepřímo tak tvrdila, že díky tomu nemůže nic ovlivnit. Z mise Evropské unie EULEX v Kosovu sdělili, že nejsou v pozici, aby mohli komentovat soukromé aktivity soudce Vladimíra Mikuly.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…