Zahraniční tisk ohromen truchlením nad Gottem. Jako kdyby Britové pohřbívali královnu

11.10.2019 14:59

Německá veřejnoprávní stanice MDR hlásí, že se Česko loučí s osobností srovnatelnou svou velikostí s britskou královnou Alžbětou II. A má přitom na mysli Karla Gotta.

Zahraniční tisk ohromen truchlením nad Gottem. Jako kdyby Britové pohřbívali královnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott

Server veřejnoprávní stanice MDR, která působí ve spolkových zemích spolkových Durynsko, Sasko a Sasko-Anhaltsko hlásí, že Česko s odchodem Karla Gotta ztratilo nejen svou největší popovou hvězdu mnoha desetiletí, ale vlastně i jeden ze symbolů státu. Karel Gott prý po Čechy znamená totéž, co panovnice Alžběta II. pro občany britského ostrovního království. Gott by prý pro české občany stejným „garantem stálosti“ jako královna pro své poddané.

MDR německým čtenářům hlásí, že rakev s tělem Karla Gotta je vystavena na Žofíně, stojí u ní čestná stráž a podle odhadů se očekává, že se Mistrově památce pokloní až 300 tisíc lidí a to i ze zahraničí. Kupříkladu ze Slovenska, Polska či Německa, což si MDR vyžádá významné policejní manévry. Policie však není v pohotovosti jen kvůli Karlu Gottovi. Také MDR připomíná, že v pátek a v sobotu probíhají protesty ekologických aktivistů Podzim rebelie proti vyhynutí, kteří jsou připraveni blokovat dopravu v Praze. Policie proto žádá všechny návštěvníky Prahy, aby nevjížděli autem do centra města, pokud to není nezbytně nutné.

V sobotu proběhne poslední rozloučení s Kalem Gottem na Pražském hradě. Mši za něj odslouží pražský kardinál Dominik Duka. Do katedrály sv. Víta se dostanou jen pozvání hosté, ale veřejnost bude moct obřad sledovat na připravených obrazovkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…