Zajíček: 80 procent populace má maturitu. To neodpovídá poptávce trhu

30.09.2011 23:06

Po opravném termínu maturitní zkoušky je jasné, že zkoušku z dospělosti nezvládlo 14,4 procent studentů. S největšími problémy se potýkala učiliště, naopak gymnazisté zvládali zkoušky většinou hladce. Co to vypovídá o maturitní zkoušce? V Událostech, komentářích se k tomu vyjádřil Pavel Zelený, ředitel centra pro přípravu maturit CERMAT, a Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací.

Zajíček: 80 procent populace má maturitu. To neodpovídá poptávce trhu

První se slova chopil Pavel Zelený. „Zadání maturit bylo nastaveno správně. Původně jsme počítali s neúspěšností kolem 50 procent, takže konečný výsledek 48 procent odpovídá předpokladům."

„Dalo se očekávat, že v podzimním období budou výsledky horší, neboť ti lepší žáci maturovali už na jaře," zhodnotil průběh státních maturit Jiří Zajíček.

Stejná úroveň pro všechny školy? Stačí volba druhého předmětu

Dalším problémem je, zda je vhodné zadávat stejnou úroveň pro různé školy s různým zaměřením. „Samozřejmě, že je to vhodné. Stát uděluje minimální požadavky na maturitní vysvědčení," stál si za svým Zelený, ale Zajíček s ním úplně nesouhlasil. „Státní maturita je dobrá věc," podotýká Zajíček, „ale představoval bych si dvě varianty pro humanitní a technické větve."  Na to Zelený namítl, že úplně stačí svobodná volba druhého předmětu.

Největší problémy studentům dělala maturita z německého jazyka a dále z matematiky. Češtinu a angličtinou zvládali studenti dobře. „Překvapuje vás, že kámen úrazu byla právě němčina?" ptal se moderátor Jakub Železný Zeleného. „Němčina je doménou technických učilišť a matematika na tom obecně není dobře," vysvětluje Zelený.

Zajíček obtížnost státních maturit hodnotil jako odpovídající, akorát základní čeština mu přišla přehnaně jednoduchá. „Určité přitvrzení bude na místě, dnes maturuje 80 procent populace, to neodpovídá poptávce trhu," dodal Zajíček. Úroveň státních maturit musí být ale udržována pět let na srovnatelné lince, protože po tu dobu mají studenti právo zkoušet odmaturovat.

Jména neúspěšných škol se nedozvíme

Na deseti školách nesložilo maturitní zkoušku ani 20 procent studentů. Ministerstvo nechce jména škol zveřejnit, ani dělat jakékoli žebříčky. „Proč?" zeptal se moderátor. „Já jsem zásadně proti zveřejnění, to je soukromá záležitost škol," odpověděl Zelený. Zajíček má na to jiný názor a rád ukáže výsledky své školy na dni otevřených dveří.

Na závěr rada: „Co může dělat těch 11 tisíc neúspěšných studentů?" „Ještě mají dva opravné termíny a 8 měsíců, aby se na zkoušku pořádně připravili," uklidňuje Zelený.

Čtěte více:
Školství podle ČSSD: Škola od devíti, lehčí maturita
Státní maturita je plná chyb, dokazuje Klaus mladší

Ministr Dobeš: V příštím roce bude státní maturita jednodušší a přátelštější

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…