Zajímavé: Daniel Herman vyjevil, o čem si povídá s Andrejem Babišem

26.10.2016 7:07

Ministr Daniel Herman se obsáhle vyjádřil ke kauze „medaile pro strýce“, která za poslední necelý týden takřka rozvrátila politickou scénu. Podle redaktora MF DNES, který rozhovor vedl, vnímá ministr celou situaci „s dalajlámovským klidem“. Rozohnil se prý jen v momentu, když slyšel, že nedodržel slovo.

Zajímavé: Daniel Herman vyjevil, o čem si povídá s Andrejem Babišem
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

„To musím striktně odmítnout. Žádná taková dohoda nebyla,“ vyjel na tvrzení, že se s prezidentem měl dohodnout, že se s dalajlámou sejde „někde v ústraní v rámci Fora 2000, aby to nebylo moc vidět“. Odmítl rovněž, že by takto otevřeným setkáním překvapil i některé své spolustraníky z KDU- ČSL.

„Celostátní konference jednoznačně podpořila moje setkání s Jeho Svatostí, ptal jsem se také své městské organizace, i ta jednoznačně podpořila mé setkání,“ tvrdí. Ohledně formy setkání prý žádné dohody nebyly, on sám prý ještě o víkendu nevěděl, jak a kde setkání proběhne. „Pokládám si dokonce za čest, že mohu tak významnou osobnost na ministerstvu přivítat,“ dodává.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš před volbou prezidenta podpoří Miloše Zemana?

89%
hlasovalo: 6862 lidí

Odmítl tvrzení svého předsedy Pavla Bělobrádka, že by se jednalo o „soukromé setkání“. „Já jsem se s Jeho Svatostí setkal jako ministr kultury,“ zdůrazňuje. Klidně by prý takovou věc udělal znovu.

Jeho setkání rozpoutalo poměrně značný politický skandál, včetně dopisu čtyř nejvyšších představitelů státu do Číny, jímž se od ministrova setkání s největším kritikem čínském režimu distancují. Vyjadřovaly se zejména obavy o další osud slibovaných čínských investic v ČR. „Pokud mohu vyčíst z reakce pana ministra financí, ekonomické zájmy ohroženy být nemohou, ty investice jsou zatím docela zanedbatelné,“ říká ministr. Prohlášení je podle něj bouří ve sklenici vody a motivacím jeho signatářů nerozumí. „Nicméně jsem nakonec rád, že bylo. Zvýšilo zájem o návštěvu Jeho Svatosti, mnoho lidí si díky němu povšimlo, že tady byl,“ dodává pro MF DNES.

Události kolem dalajlámy dopadly i na Hermanovu rodinu, konkrétně na jeho strýce Jiřího Bradyho. Ten byl navržen na státní vyznamenání, které nakonec nedostal, podle některých právě proto, že se jeho synovec sešel s dalajlámou. Klíčovým momentem mělo být setkání ministra s prezidentem při recepci na slovenské ambasádě, kde měl prezident udělení medaile Bradymu spojit s tím, že se ministr nesetká s dalajlámou.

Herman především odmítá, že by se v udělení ocenění svému strýci jakkoliv angažoval. Návrh prý podali poslanci z úplně jiné strany, on se k němu jako poslanec pouze připojil. „Samozřejmě to lze chápat tak, že jsem podpořil strýce. Ale na druhou stranu: mají být lidé, kteří se o něco zasloužili, handicapováni?“ klade otázku.

Prezidentovi prý ani na ambasádě strýce nijak „nevnucoval“, Miloš Zeman o jeho vyznamenání začal hovořit sám. A na oficiálním setkání prezidenta s ministrem, které proběhlo poté 27. září, prý o ocenění nepadlo ani slovo.

Na závěr rozhovoru ještě Herman prozradil, že s ministrem financí Andrejem Babišem, který jej v kauze „dopisu čtyř do Číny“ podpořil, si lidsky začíná rozumět. „Povídáme si občas u oběda po vládě, ve Sněmovně nebo i při cestách. Skutečně si povídáme třeba i o duchovních hodnotách,“ vypráví. Dalším jejich oblíbeným tématem jsou prý dějiny, například česko-německá témata nebo židovský a romský holocaust. „Pravděpodobně taky hraje roli mé působení v církvi,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…