Zajímavý jsem už jen jako přívěšek Johna, smutní Klíma

10.07.2010 20:59

Josef Klíma, někdejší pracovní kolega budoucího ministra vnitra Radka Johna, si postěžoval, že většina lidí už se neptá na jeho práci, ale spíše na Johna. A takové dotazy pocházejí prý i z řad lobbyistů, napsal pro LN.

Zajímavý jsem už jen jako přívěšek Johna, smutní Klíma

Tak co ten Radek? slýchává v posledních týdnech čím dál častěji Josef Klíma, který v letech 1994 až 2007 spolupracoval s Radkem Johnem na televizi Nova na pořadu Na vlastní oči.

„Na tuhle otázku se dalo odpovědět jediným možným způsobem: A co jako? - což jsem také dělal," píše bývalý publicista v rubrice Lidových novin věnované známým osobnostem. Podotýká ale, že tato stručná odpověď většinou nastartovala jen další hovor, který nikam nevedl. „...tazatele obvykle neuspokojí a ve mně jen utvrzuje pocit, že jsem zajímavý už pouze jako přívěšek Johna."

Ne přívěšek, ale tajemník Johna 

S přibližujícím se Johnovým angažmá na ministerstvu se podle Klímy podoba dotazu změnila z „A co Radek? na „No měl by se podívat na..." s tím, že jednou to byl problém související se zemědělstvím, jindy s privatizací pivovaru či s obnovením ministerstva hospodářství, pokračuje Klíma.

„V podstatě nejblíž jeho ministerskému zaměření byl poměrně rozsáhlý materiál od česko-rakouského novináře Phillipa J., prosazující obnovení tzv. vyšetřovacího soudce, kterýžto institut byl zrušen v roce 1950 jako součást nastupující diktatury proletariátu a který by výraznou měrou podle autora tohoto materiálu zdemokratizoval jak vyšetřování, tak souzení trestních činů."

Klíma si podle svých slov v tuto chvíli uvědomil, že už není jen přívěškem nastupujícího ministra, ale přímo tajemníkem. V nedávné době se prý otázka na Radka Johna znovu přeformulovala na „Neříkej, že Johna neumíš?", a tato věta zaznívala údajně velice často i v lobbistických kruzích. Klíma proto začal uvažovat, co to vlastně znamená „někoho umět".

„Že znám jeho slabiny a umím na ně zabrnkat? Pošimrat ješitnost, zvětšit důležitost? Nebo připomenout tajné hříchy, které jsme spolu prožili? Aby si uvědomil, že nevyhoví-li, můžu je připomenout někde i veřejně? Či vlísat se i do soukromí, stát se nepostradatelným našeptavačem?" uvažuje někdejší Johnův spolupracovník.

Po závěrečné úvaze Klíma uzavírá slovy. „Prohlašuji proto veřejně: neumím Radka Johna ani nikoho jiného. Svou manželku a své děti nevyjímaje."


Čtěte také:

reklama

autor: pas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …