Zákaz „normálních“ aut: Piráti a STAN připouštějí. SPD a SPOLU proti

30.08.2021 8:54

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová by si přála, aby EU zezelenala. Chce toho dosáhnout mimo jiné tím, že po roce 2035 zakáže prodej aut se spalovacími motory. Jenže u většiny českých politiků tenhle nápad tvrdě narazil. Proti je koalice Spolu, hnutí ANO Andreje Babiše i SPD Tomia Okamury. Sociální demokraté, STAN a piráti se zákazu benzinových motorů nebrání. Piráti však mají jednu výhradu. Stát by podle nich neměl elektromobily dotovat.

Zákaz „normálních“ aut: Piráti a STAN připouštějí. SPD a SPOLU proti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Interier BMW i3

Evropská komise pojala úmysl vytvořit z ekonomiky EU uhlíkově neutrální prostor. V rámci tohoto plánu se počítá mimo jiné s tím, že se po roce 2035 v EU už vůbec nebudou vyrábět automobily se spalovacími motory. Po roce 2035 si tedy i Češi, Moravané a Slezané budou moct koupit už jen elektromobil nebo auto poháněné vodíkem. Jenže to budou o poznání dražší auta, než jsou dnešní vozy se spalovacími motory.

Nabízí se proto otázka, jak se ke konci spalovacích motorů staví politické strany, které se mohou po říjnových volbách objevit v Poslanecké sněmovně. MF Dnes nabídla odpověď.

Většina českých politiků, ať už z koalice Spolu, to jest koalice ODS, lidovců a TOP 09, nebo politici SPD či z ANO, je k plánu Evropské komise značně skeptická. Už proto, že elektromobil lidé jen těžko pořídí za cenu pod 1 milion korun.

„Domníváme se, že návrh je ukvapený a příliš ambiciózní a termín zákazu by měl být později. Prioritou pro nás je, aby se zákazem nezhoršila dostupnost nákupu osobních aut,“ řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). 

„Politika zákazu a tvrdé regulace nepovede k rozvoji nových odvětví. Naopak může vést spíše k destrukci celých průmyslových odvětví a ohrožení pracovních míst,“ reagoval bývalý ministr dopravy za ODS Zbyněk Stanjura. 

„Tento nesmyslný tlak na ekologii zdraží a zhorší individuální mobilitu. Tuto skutečnost ostatně můžeme pozorovat už teď, kdy jsou ceny elektromobilů astronomické a pro většinu lidí nedostupné. Proto jsme přesvědčeni, že tento šílený plán je třeba razantně odmítnout,“ uvedl místopředseda rozpočtového výboru z SPD Jan Hrnčíř. 

Naproti tomu ČSSD, Přísaha Roberta Šlachty, piráti a STAN jsou odchodu od spalovacích motorů v podstatě nakloněny, i když z Přísahy zaznívá, že opouštět myšlenku spalovacích motorů bezezbytku není úplně v pořádku.  

Piráti upozorňují, že by český stát neměl nákup elektromobilů podporovat dotacemi, jak je to běžné v Německu, ve Francii nebo na Slovensku.

Při současném složení české Sněmovny by to znamenalo, že proti zákazu spalovacích motorů se staví více než 140 poslanců z 200. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…