Zakáže EU Twitter? Musk vyhodil všechny zaměstnance v Bruselu

01.12.2022 14:11

Americký miliardář a nový vlastník Twitteru Elon Musk nechal zrušit celou pobočku Twitteru v Bruselu. Učinil tak v době, kdy mu reálně hrozí zákaz na území Evropské unie kvůli přijetí nového zákona o digitálních službách, podle nějž musí sociální sítě odstraňovat nelegální obsah. Sám Musk ovšem při převzetí Twitteru vyhlásil, že síť bude novým „rájem svobody projevu.“

Zakáže EU Twitter? Musk vyhodil všechny zaměstnance v Bruselu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Musk má po kontroverzním převzetí Twitteru v plánu vytvořit ze sítě místo zcela bez cenzury, což ovšem naráží na nový zákon Evropské unie o digitálních službách, který nutí společnosti moderovat diskuze a zejména odstraňovat nelegální obsah.

Musk podle informací serveru fortune.com prohlásil, že Twitter bude dodržovat jednotlivé národní zákony, konkrétně prý ujistil znepokojené úředníky EU, že se bude řídit platným digitálním zákonem. Poté, co nechal Musk propustit tisícovky zaměstnanců po celém světě, včetně zrušení celé pobočky v Bruselu, bude tento úkol velmi obtížný.

Server euronews.com s odvoláním na několik zdrojů uvedl, že minulý týden odešli šéfové evropské digitální politiky této sociální mediální platformy Julia Mozerová a Dario La Nasa. Bruselská kancelář je nyní uzavřena, protože ostatní čtyři vedoucí pracovníci malé kanceláře, která díky své poloze hrála klíčovou roli ve vztazích s politiky Evropské unie, již odešli v rámci hromadného propouštění.

Twitter od doby, kdy jej převzal Elon Musk, houfně propouští zaměstnance, přičemž jen v prvním kole restrukturalizace byla propuštěna polovina zaměstnanců a mnoho dalších odešlo minulý týden krátce poté, co miliardářský majitel vydal ultimátum, že se mají přihlásit k „extrémně tvrdé, dlouhé, těžké pracovní době", nebo firmu opustit.

Tento stav věcí znepokojil i místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou. „Jsem znepokojena zprávami o propouštění tak obrovského množství zaměstnanců Twitteru v Evropě. Jsou přitom klíčoví, pokud chcete účinně odhalovat dezinformace a propagandu a přijímat opatření proti nim, to vyžaduje zdroje,“ uvedla Jourová.

„Zejména v souvislosti s ruskou dezinformační válkou očekávám, že Twitter bude plně respektovat právo EU a dodržovat své závazky. Twitter je velmi užitečným partnerem v boji proti dezinformacím a nezákonným nenávistným projevům a to se nesmí změnit,“ dodala.

Jedno z pravidel evropského digitálního zákona ukládá platformám jako je Twitter povinnost odstranit obsah, který je v některém z členských států bloku EU nezákonný. Například obsah propagující nacismus by musel být odstraněn, protože je nezákonný v Německu. Dalším pravidlem je, že platformy musí Evropské komisi prokázat, že vyvíjejí přiměřené úsilí, aby snížily šíření obsahu, který může být považován za škodlivý, což se týká například velkého souboru dezinformací.

Musk se bude muset řídit také přelomovými pravidly EU GDPR, každá platforma musí mít v EU svého pověřence pro ochranu osobních údajů. To podle serveru deadline.com mimo jiné znamená, že Twitter musí získat souhlas před zacílením reklamy na konkrétní skupiny uživatelů. Návrh EU o materiálech týkajících se sexuálního zneužívání dětí by mohl Twitter například přinutit, aby prověřoval soukromé zprávy, zda neobsahují obrázky sexuálního zneužívání dětí.

Pokud nebudou zmíněné požadavky splněny, v krajním případě by mohla být Twitteru zakázána činnost v celé unii. Jako pravděpodobnější se jeví přijetí sankcí za nesplněné podmínek provozování sociální sítě na území unie. Podobné problémy by ale Muska mohly čekat i jinde ve světě, například v Indii byl přijat zákon, který defacto dává vládě nástroje na cenzuru sociálních sítí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…