Zakázka na peoplemetry byla podezřelá, uznal ÚOHS

09.02.2012 22:10

Kauza na peoplemetry kvůli TV Nova pokračuje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s asociací kvůli výběru realizátora projektu v příštích čtyřech letech. Nedodržela prý postup u veřejné zakázky.

Zakázka na peoplemetry byla podezřelá, uznal ÚOHS
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle ÚOHS nebyl při vypsání zakázky dodržen zákon o veřejných zakázkách. Asociace televizních organizací (ATO) je tak podezřelá a bylo s ní zahájeno správní řízení. Podle ÚOHS mohla ovlivňovat výběr, a tak jí hrozí pokuta až do výše 5 procent zakázky, což činí 15 milionů korun.

Výběrové řízení zadávala právě ATO a sdruženy v ní jsou kromě Novy i Česká televize nebo třeba Prima. Vítězem tendru na peoplemetry se stala agentura Mediaresearch, s čímž ovšem Nova nesouhlasí. Právě ona totiž považovala výběrové řízení za neprůhledné a chtěla nové vypsání tendru.

Zatím by se neměly učinit žádné další kroky

Nova tak dostala za pravdu od ÚOHS. Kritizovala fakt, že ATO vyřadila z tendru kvůli formálních důvodům tři uchazeče: TNS AISA, GfK Czech a AC Nielsen Czech Republic. Ani generální ředitel televize Jan Andruško nechtěl činit žádné kroky, dokud nebude případ vyřešen. "Domníváme se, že by bylo hodně nezodpovědné přistoupit nebo činit jakékoliv kroky s jakýmkoliv uchazečem ve chvíli, kdy rozhodnutí neznáme," uvedl.

Peoplemetry jsou určující nejen pro Novu, ale i ostatní televize. Na základě těchto dat se dá odvodit, kdy se kolik lidí dívá na televizi, což následně ovlivňuje cenu reklamního času. Sledovanost se takto měří už od roku 1997.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…