Zakázky nad 100 tisíc včetně smluv s dodavateli dáváme na web, říká starosta

31.10.2012 13:22

ROZHOVOR Patrik Kunčar, starosta města Uherský Brod, je členem KDU-ČSL a proto asi nepřekvapí, že jeho favoritem na prezidentku je Zuzana Roithová. V rozhovoru se ale hovořilo daleko více o lokálních tématech, týkajících se města ve Zlínském kraji. Prim hrála doprava, ale i na názory na boj proti korupci došlo… Starosta má totiž zaručený recept.

Zakázky nad 100 tisíc včetně smluv s dodavateli dáváme na web, říká starosta
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Patrik Kunčar, starosta města Uherský Brod

Město otevřelo další úsek cyklostezky do Luhačovic, a to ve vaší místní části Havřice. Nastiňte plán, jak by měla síť cyklostezek ve finále vypadat a kdy bychom se jí mohli dočkat?

Poslední otevřený úsek je další částí páteřní cyklostezky Kunovice-Uherský Brod-Luhačovice. Na katastru města jsme z větší části hotoví – městu zbývá vybudovat propojení částí cyklostezek přes centrum města. Po projekční stránce jsme víceméně připraveni, větším problémem jsou komplikované výkupy dotčených pozemků a vysoká technická a finanční náročnost – zejména v místě křížení plánované cyklostezky s železnicí. V současné době nejsem schopen odhadnout časový horizont realizace. Jako větší problém však vnímám na straně Luhačovic kvůli nevypořádaným pozemkům zablokovaný postup směrem na toto lázeňské město. Na opačnou stranu směrem na Kunovice zase dotčené obce spíše preferují značenou cyklotrasu po trase minimálně využívané bývalé silnice I/50, která byla před několika lety nahrazena novým obchvatem těchto obcí.

Jak jsou daleko přípravy stavby dopravního terminálu u železniční stanice, jehož cílem je integrace veřejné dopravy ve městě? Kolik bude stát a jak ho zaplatíte?

Projekt je hotový, stavební povolení vydáno. Čekáme pouze na poslední podpis švýcarské strany, který definitivně stvrdí poskytnutou dotaci. Následně okamžitě zahájíme veškeré kroky k vypsání veřejné zakázky na tuto stavbu. Pokud vše půjde podle plánu a podaří se nám zvládnout všech 16 kroků nutných k úspěšnému výběru zhotovitele, mohli bychom v jarních měsících roku 2013 stavbu zahájit. Výše dotace poskytnuté z fondu Švýcarsko-České spolupráce činí 5.5 mil švýcarských franků (cca 109 mil. Kč), město poskytne z vlastního rozpočtu částku 19 milionů Kč a partner projektu – Správa železniční dopravní cesty 11 milionů Kč. Jedná se o částku před vysoutěžením. Další samostatnou investicí ve výši 11 milionů Kč bude rekonstrukce nádražní budovy v režii Českých drah.

Jaká bude plánovaná podoba po rekonstrukci náměstí 1. máje na sídlišti Pod Vinohrady a kdy investice začne?

Náměstí 1. máje projde výraznou změnou – doufám, že k lepšímu. V první řadě je nutné nahradit stávající dosloužilý povrch z litého asfaltu kvalitní dlažbou a změnit dnes nevzhlednou vyprahlou plochu v moderní odpočinkové místo s příjemným nočním osvětlením, lavičkami a dalším mobiliářem. Vhodně zvolená stromová výsadba přispěje k dalšímu zútulnění místa, v horkých letních dnech poskytne žádaný stín a přispěje k rozbití dnes jednolité plochy. Zahájení rekonstrukce plánujeme v průběhu roku 2013.

Jak se stavíte k přímé volbě prezidenta? Máte svého favorita?

Osobně si myslím, že přímá volba má svá pro i proti. Na druhou stranu je to pro občany ČR jedinečná možnost zcela svobodně si vybrat, koho chtějí mít v čele státu. Svého favorita mám – je to MUDr. Zuzana Roithová, která mě oslovila zejména svým vysokým morálním kreditem, zkušenostmi, lidským přístupem a kvalitou volebního programu.

 

 

Podezření z korupce u přidělování dotací z fondů EU dostihla první české hejtmanství. Domníváte se, že by si policie měla posvítit i na další české kraje včetně Zlínského?

Pokud existuje nějaké opodstatněné podezření z korupce, tak určitě ano. A to co nejdřív – každý musí nést odpovědnost za své činy. V rámci města se snažíme dělat veškerou práci a administraci veřejných zakázek čistě a transparentně – všechny zakázky nad 100 tisíc Kč včetně smluv s dodavateli zveřejňujeme na webu města. Logicky tedy očekávám, že stejně transparentně postupovalo, postupuje a bude postupovat také Zlínské i všechna ostatní hejtmanství.

Co byste rád ještě stihl do konce volebního období, jaký je Váš největší cíl?

Jednoznačně je to úspěšná realizace dopravního terminálu. Osobně budu velmi rád, pokud se do konce volebního období podaří uskutečnit dílčí úpravy Masarykova náměstí a rekonstrukci budovy, tzv. „kachlíkárny“ na témže náměstí pro potřeby městského úřadu.

Slyšel jste již někdy o serveru www.parlamentnilisty.cz a co říkáte na jeho služby?

Ano, samozřejmě – využívám tyto webové stránky poměrně pravidelně, protože zde vždy najdu nejkomplexnější a nejčerstvější informace z oblasti politiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…