Zákazníci, čtěte pozorně. Díky EET můžete mít dost zásadní problém s reklamacemi

25.11.2016 11:14

Elektronickou evidenci tržeb čeká už za pár dní ostrý start. Tento start ovšem poněkud zkomplikoval sám ministr financí Andrej Babiš (ANO), když teď navrhl zavedení výjimek pro drobné podnikatele a e-shopy. Premiér Bohuslav Sobotka kvůli tomuto zmatku zuří. A aby toho nebylo málo, přichází se zásadním prohlášením i Česká obchodní inspekce. Přidělá tím zřejmě další vrásky některým již tak dost zásadním prohlášením obchodníků.

Zákazníci, čtěte pozorně. Díky EET můžete mít dost zásadní problém s reklamacemi
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Spotřebitelé mají při koupi zboží stále nárok na doklad o zakoupení, chystaná povinná účtenka pro elektronickou evidenci tržeb takový doklad nenahrazuje. Vystavení dokladu o zakoupení bude Česká obchodní inspekce (ČOI) i nadále kontrolovat. Inspekce na to dnes upozornila v tiskové zprávě. Informace z ní převzala i agentura ČTK. Doklad z elektronické pokladny podle ČOI nemusí obsahovat informace například o zkrácené době trvání odpovědnosti za vady u použitého spotřebního zboží.

Zákazníci by proto podle inspekce měli trvat na vydání takového dokladu, s nímž budou moci později uplatnit všechna svá práva.

Ve stejném duchu se pro server Seznam.cz vyjádřil sám ředitel ČOI Mojmír Bezecný. „Posouzením příslušného paragrafu zákona o EET jsme zjistili, že povinnosti vyplývající ze zákona o ochraně spotřebitele nejsou totožné s účtenkou dle EET. (...) Pro uplatnění reklamace po půl roce, po roce mu nemusí stačit účtenka z EET, aby dokázal, jaký druh zboží koupil,“  řekl Bezecný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…