Zakomplexovaná veřejnoprávní média šíří strach z Číny. Fanatismus, hlásají polopravdy. Oskar Krejčí to uvádí na pravou míru

14.05.2017 6:33

Politolog Oskar Krejčí se zamýšlí nad projektem nové čínské hedvábné stezky a oceňuje, že prezident Miloš Zeman chápe význam tohoto projektu. Naproti tomu nemá pochopení pro to, jak se v této věci chová ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který neodletěl do Číny kvůli vládní krizi. Krejčí stejně tak nechápe, proč se česká média vyjadřují o Číně tak, jak se podle jeho názoru vyjadřují - tedy kriticky.

Zakomplexovaná veřejnoprávní média šíří strach z Číny. Fanatismus, hlásají polopravdy. Oskar Krejčí to uvádí na pravou míru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

„Vládní krize v Česku má několik jednoduchých řešení a zdá se, že jedno už bylo vybráno. Nic nehoří. Na druhé straně je dnes Peking gravitačním centrem, odkud se tvaruje budoucnost celé planety. Což prezident jako ekonom a prognostik chápe. Je naopak velmi smutné, že ministr zahraničí do Číny neodletěl," kroutí nechápavě hlavou Krejčí.

Krejčí navíc vysvětluje, v čem se čínský projekt odlišuje od obdobného amerického projektu po druhé světové válce - od Marshallova plánu.

„Marshallův plán měl velký ideologicko-politický podtext, byl dítětem začínající studené války. Pomohl připoutat západní Evropu k USA, a to mimo jiné na bázi antikomunismu. Iniciativa pásu a stezky – v angličtině se někdy používá zkratka OBOR (One Belt, One Road) – je zamýšlena jako zcela neideologická. Neměla by být výhodnější pro Čínu než pro její partnery, měla by být výhodu pro všechny hráče," pokračuje Krejčí.

Celý rozhovor naleznete zde

Čínský projekt je prý také rozsáhlejší. Asijský ekonomický obr si tento významný projekt může dovolit. Jde prý o celosvětový projekt, do kterého bude zapojena Evropa, Afrika, Asie, ale i Nový Zéland, takže jde o větší plán, než byl ten poválečný americký pro západní Evropu. Na tomto projektu údajně vydělají všichni, protože na rozdíl od západního modelu globalizace není založena na vykořisťování. Takový je alespoň pohled Oskara Krejčího.

Lidé, kteří se obávají vlivu čínských komunistů ve světě to ale tak nevidí. Krejčí jejich strach odmítá. „Jsou to hlavně veřejnoprávní média, která svými ideologickými komplexy šíří strach ze spolupráce s Čínou. Čína dnes staví jadernou elektrárnu ve Velké Británii. Kolik fám o bezpečnostním riziku a o Tibetu uslyšíme, když se čínské firmy přihlásí k dostavbě jaderné elektrárny u nás!?" ptá se.

Obratem dodává, že návštěva Dalajlámy v Česku a návštěva čínského prezidenta u nás byla podle Krejčího příležitostí k rozpoutání hysterického útoku proti Číně. „Je prostě nutné budovat alternativní informační svět. Svět hledání pravdy, ne fanatického hlásaní polopravd a nesmyslů, uzavírá tuto myšlenku Krejčí.

Kritici Číny by si prý měli uvědomit, že jde o nové centrum inovací. Číňané podávají desítky tisíc patentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…