Zákon o majetkových přiznáních se musí pořád vylepšovat, míní Kala z NKÚ

27.09.2012 16:01

Zákon nařizující majetková přiznání lze obejít, a proto je potřeba ho neustále vylepšovat. Viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala to řekl v rozhovoru pro server lidovky.cz.

Zákon o majetkových přiznáních se musí pořád vylepšovat, míní Kala z NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Server přišel na to, že zákon o střetu zájmů z roku 2006 opakovaně selhal. Podle Kaly ovšem zákon přinesl velkou změnu a zlepšil situaci oproti dřívějšku. „V době před tím, než se přijímal, proběhla v médiích kauza - někteří úředníci měli doma krabice od bot plné milionů korun a vlastnili nemovitosti, které vůbec neodpovídaly jejich příjmům. A nebyla vůbec žádná cesta, jak zjistit jejich majetkové poměry,“ řekl lidovkám.cz.

V zákoně jsou stále nedostatky

Přesto jsou v zákoně nedostatky, o kterých se vědělo už při jeho schvalování. „Například až pod velkým tlakem jsem musel ustoupit Nejvyššímu správnímu soudu, který nechtěl řešit ve státním soudnictví přestupky funkcionářů,“ přiznal Kala. Nakonec to řeší obce s rozšířenou působností, kde mají funkcionáři trvalé bydliště.

Podle viceprezidenta NKÚ je fatální, že některé registry nejsou funkční anebo nejsou naplněny. Někde například chybí oznámení z minulých let, jak zjistil server lidovky.cz. Kala by tak rád prosadil, aby existoval jeden registr, kde by lidé mohli nahlédnout do přiznání všech funkcionářů.

Je potřeba upřesnit, kdo má podávat přiznání

Mělo by se také více upřesnit, kdo musí podávat oznámení o majetku. V případě úředníků by to mohla upravit novela, která by zabránila situacím, kdy úředník údajně manipuluje s částkami nad 250 tisíc korun, a tak nemusí přiznávat majetek.

Přesto každý takový zákon umožňuje, aby funkcionáři dělali určité věci jiným způsobem. „Například když vím, že musím uvádět nemovitý majetek a movitý majetek od určité hranice, tak samozřejmě když budu mít peníze z úplatku, tak nebudu kupovat něco takového. Ale něco, co nelze dohledat,“ vysvětlil Kala lidovkám.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…