Zákon o registru smluv vyvolává obavy, říká senátor Vystrčil z ODS

20.10.2015 18:04

Senátní výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí dnes přerušil projednávání zákona o registru smluv. Senátoři napříč spektrem mají obavy, že by Česká republika příliš odkryla své karty před zahraničím. Prostřednictvím takového registru se povinně uveřejňují soukromo-právní smlouvy, smlouvy o poskytnutí dotace nebo návratné finanční pomoci, jejíž jednou stranou je kupříkladu Česká republika, územní samosprávný celek, státní příspěvková organizace, obecně prospěšná společnost založená státem anebo územně samosprávným celkem. Ale i třeba Česká televize nebo Český rozhlas.

Zákon o registru smluv vyvolává obavy, říká senátor Vystrčil z ODS
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

Senátoři zákon probírali plné tři hodiny. Na jednání pozvali i náměstka Bezpečnostní informační služby. Po níž žádají vyhodnocení bezpečnostních rizik. „To vůbec není nic radostného. Zástupce BIS zatím nebyl schopen odpovědět na naše dotazy. Požádali jsme tedy o kvalifikovanou odpověď do zítřejší osmé hodiny ráno. Ať nám BISka vyhodnotí možná rizika. Zákon může totiž vést k oslabení veřejného sektoru. Já vůbec nejsem proti transparentnosti, ale je nezbytné vše ještě uvážit. Zákon o registru smluv mají akorát na Slovensku a příliš s ním tam spokojenost nevládne. Zákon by opravdu odkryl citlivé informace, které si každý stát chrání,“ řekl PL předseda výboru a zpravodaj k zákonu Miloš Vystrčil z ODS. Stejně uvažuje i jeden z nejzkušenějších senátorů Pavel Eybert z téže strany: „Výbor bude pokračovat zítra ráno. Byly podány čtyři pozměňovací návrhy. Zákon se rozhodneme patrně vrátit Sněmovně.“ Podle senátora Vystrčila panovala ve výboru nad takovým postupem většinová shoda. „Spíš se přikloníme k jeho zamítnutí,“ doplnil.    

Prostřednictvím registru smluv se neuveřejňují informace, které nelze poskytnout podle předpisů, jež upravují svobodný přístup k informacím. Registr smluv je podle návrhu zákona informačním systémem veřejné správy a spravuje jej ministerstvo vnitra. Je přístupný způsobem, který umožňuje bezplatný dálkový přístup.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…