Zákonodárci ve vězení by neměli dostávat plat ani náhrady, volá ODS

19.01.2013 11:26

Poslanci ODS navrhli, aby věznění zákonodárci nedostávali plat, náhrady a ztratili nárok i na další benefity, jako je například kancelář v regionech. Podle předsedy poslanců opoziční ČSSD Jeronýma Tejce si občanští demokraté řeší předlohou svůj problém s Romanem Pekárkem (nyní nezařazený), kterého soud poslal do vězení na pět let za korupci.

Zákonodárci ve vězení by neměli dostávat plat ani náhrady, volá ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

 "ODS se tím nezbaví problému, který s panem Pekárkem má, a to, že i díky Pekárkově hlasu byly schváleny například důchodová reforma a církevní restituce," řekl ČTK Tejc. Navíc je podle něho téměř jisté, že Ústavní soud by při eventuální stížnosti nepřipustil účinnost zákona už pro nynější volební období. Pokud by měl platit od příštího volebního období, diskuse možná je, dodal Tejc.

Plat nepříjde ani v ochranném léčení

Občanští demokraté se podle předsedy frakce Marka Bendy domnívají, že Ústavní soud by tento zákon nezrušil. "Plat není ústavní věcí, není ochranou mandátu," řekl ČTK Benda. Soudí, že až od dalšího volebního období by mohla platit novela, podle které by pravomocným odsouzením k nepodmíněnému trestu zanikl zákonodárci mandát, jak už dříve navrhla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Občanští demokraté nynější předlohu zdůvodňují tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat mandát. Totéž by platilo i v případech, pokud by byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného.

Na řadě je vláda a parlament

Kromě Pekárka, který ještě jako nepravomocně odsouzený nahradil koncem loňského roku ve Sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS, v tomto volebním období žádný zákonodárce k nepodmíněnému trestu odsouzen nebyl. Bývalý sociální demokrat David Rath je kvůli podezření z korupce ve vazbě, na soud. Soud ještě neukončil pravomocně řízení ani s Vítem Bártou (VV) a jeho bývalým stranickým kolegou Jaroslavem Škárkou. Stíhaní jsou také další poslanci - Otto Chaloupka (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09).

Předlohu ODS musí nejprve posoudit vláda. Rozhodne o ní Parlament. Předkladatelé žádají, aby Sněmovna schválila normu zrychleně už v prvním čtení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…