Zalepí vám pusu za fotku Churchilla? Na sociálních sítích to vře

14.06.2020 17:25

Slavný britský politik a válečný premiér Winston Churchill, jenž žil v letech 1874 až 1965, už je 55 let po smrti, ale jak je vidět, jeho jméno dodnes budí vášně. Svědčí o tom útoky na Churchillovy pomníky ve Velké Británii, podobné útoky v Praze a teď už i situace na sociálních sítích. Když se veřejně zastanete Churchilla, může přijít trest.

Zalepí vám pusu za fotku Churchilla? Na sociálních sítích to vře
Foto: Repro Facebook
Popisek: Posprejovaná socha Winstona Churchilla na stejnojmenném náměstí

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí
Ve Spojených státech explodovala sociální bomba. Rozbuškou byla smrt černocha George Floyda, jenž se udusil po zákroku policisty. Úpěnlivě prosil o vzduch, ale nedostalo se mu ho. Rozhořčení lidé vyrazili do ulic. Jenže část protestujících sáhla i k rabování, k zapalování obchodů, restaurací a veřejných budov. A k ničení pomníků lidí, kteří sehráli v minulosti Spojených států důležitou roli, ale podle demonstrantů si nezaslouží být připomínáni. Třeba proto, že sami vlastnili několik otroků.

Některé sochy tak šly k zemi buď celé, nebo byly poničeny. Vandalům padla za oběť například socha Kryštofa Kolumba. V Richmondu hodili demonstranti mořeplavcovu sochu do vody. V Bostonu jedné ze soch urazili hlavu.

Podobné nálady se rozšířily dál do světa a londýnský muslimský starosta Sadiq Khan oznámil, že je třeba zhodnotit přínos osobností, které mají v Londýně sochu, a případně některé odstranit.

V Praze levicové aktivistky posprejovaly pomník válečného premiéra Winstona Churchilla a označili muže, bez něhož by se nepodařilo porazit Adolfa Hitlera, za rasistu.

Jenže tím to neskončilo.

Když na sociální sítí Facebook uveřejníte fotografii válečného hrdiny, může se vám stát, že příspěvek bude zablokován jako nevhodný. Své o tom ví publicista Tomáš Jirsa ze serveru Info.cz, který Churchillovu fotku uveřejnil. Brzy přišel trest.

„Nevěřil jsem @AnarcholiberaL, že ho mohl Facebook zablokovat za Churchillovu historickou fotku, tak jsem si ji dal na profilovku jako vtipný protest proti strhávání jeho soch,“ napsal Jirsa na sociální síti Twitter.

Přidal zprávu, ve které mu pracovníci Facebooku sdělili, že kvůli nevhodnému obsahu přistoupili k jeho blokaci.

Tomáš Jirsa o Churchillovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…