Žaloba na prezidenta? Nechtěl bych, aby Zeman zvítězil, říká senátor ODS Vystrčil

01.02.2019 18:00

Do pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu zavítal předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. Popsal vztah Senátu k prezidentovi Miloši Zemanovi v době, kdy jeden z klubů – Senátor 21 – chystá na Zemana ústavní žalobu. Došlo i na ombudsmanku Annu Šabatovou a jejího zástupce Stanislava Křečka, který letos končí ve funkci.

Žaloba na prezidenta? Nechtěl bych, aby Zeman zvítězil, říká senátor ODS Vystrčil
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Vystrčil je ve věci podání ústavní žaloby na Miloše Zemana opatrný, protože nikdo z klubu Senátor 21 kolegy z ODS nekontaktoval.

„Já osobně si myslím, že může být logické, že se nějak pokusí shromáždit veškeré kroky prezidenta Zemana a teprve po jejich důkladné analýze lze říci, jestli je to na ústavní žalobu. Pochybnosti o tom, jestli pan prezident nepřekročil rámec Ústavy už zazněly několikrát, pokud to někdo sepíše a precizně vyargumentuje, tak si to se zájmem přečtu. Ale v tuto chvíli mám pocit, že pan prezident přesně ví, co si může dovolit. O věcech rád diskutuje a po diskusi rád vítězí,“ připomněl Vystrčil.

Senátor pochybuje, že má žaloba šanci na úspěch. Třeba proto, že k jejímu podání nestačí rozhodnutí Senátu, ale je potřeba získat i hlasy alespoň 120 poslanců, což se za stávajícího rozložení politických sil nejeví jako pravděpodobné. Hnutí ANO Andreje Babiše, komunisté a SPD mají v dolní komoře Parlamentu většinu a Vystrčilovi se nezdá příliš pravděpodobné, že poslanci některé z těchto tří stran zvednou ruku pro podání žaloby.

A kdyby se to čistě náhodou stalo, tak ani potom není jisté, že by žaloba u Ústavního soudu ČR uspěla. Pokud by neuspěla, Miloš Zeman by mohl říkat, že zvítězí, a této situaci by se Vystrčil rád vyhnul. „Pokud pan prezident zvítězí, tak to je třeba to, co já bych úplně nechtěl,“ poznamenal Vystrčil v rozhlase.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Když měl popsat vztah senátorů k Miloši Zemanovi, popsal ho jako ambivaletní. Nechtěl však být konkrétnější, protože v Senátu sedí 81 osobností, které mají své vlastní názory. Obecně ale platí, že senátoři a prezident republiky spolu musí mluvit. Vystrčil v této souvislosti poukázal na to, že se senátoři zastali tajných služeb, když je Miloš Zeman kritizoval.

Pár slov věnoval i nominaci uznávaného právníka Aleše Gerlocha na pozici ústavního soudce. Navrhl ho prezident Zeman. Podle Vystrčila je však důležitější, co vysokoškolský pedagog řekne senátorům, kteří pak rozhodnou, zda se do Ústavního soudu dostane. Vystrčila prý bude zajímat, jak to myslel, když do médií říkal, že by český jazyk, a nejen český jazyk, ale i český národ měl být zakotven v Ústavě coby etnikum obývající tento prostor na Zemi.

Než se rozloučil s posluchači, popsal, proč na zástupkyni ombudsmanky Anny Šabatové nominoval děkanku Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markétu Seluckou. Jeví se mu jako dáma s řadou důležitých zkušeností, která je na politice nezávislá. O Křečkovi jako bývalém členovi ČSSD prý totéž říct nelze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…