Žalobce: Dalík v kauze Pandur spáchal trestný čin

01.02.2016 12:38

Lobbista Marek Dalík spáchal podle státního zástupce Jana Kořána v případu údajné korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu trestný čin. Pokusil se o podvod, když předstíral, že může ovlivnit armádní zakázky. Kořán to dnes uvedl při závěrečné řeči u soudu, v které se zabýval také jednotlivými výpověďmi u soudu. Dalíkovu výpověď považuje za nepravdivou. Kritizoval také bývalého premiéra Mirka Topolánka, který se lobbisty zastával. Podle žalobce před soudem předvedl rétorické cvičení.

Žalobce: Dalík v kauze Pandur spáchal trestný čin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého Topolánkova poradce, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl.

Skutek, který je trestným činem, se stal

Státní zástupce hned v úvodu své řeči oznámil, že bude rozsáhlá. Návrh na výši trestu řekne až na závěr. „Obžaloba má za to, že se skutek stal, skutek je trestným činem a skutek spáchal obžalovaný,“ řekl Kořán. Žalobce také doplnil některé části obžaloby o nové výroky, které podle něj vyplynuly z hlavního líčení. V jedné části například upřesnil, že kromě předstírání vlivu na představitele vlády, Dalík předstíral i vliv na samotnou zakázku.

Státní zástupce také hodnotil výpovědi Dalíka a jednotlivých svědků před soudem. Dalíkova výpověď považuje za nepravdivou. Prý je v rozporu se svědky včetně těch, kteří vypovídali v jeho prospěch. Za účelovou nebo nevěrohodnou pak Kořán vyhodnotil výpověď tehdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka, který byl v minulosti obžalovaný v kauze korupce při nákupu armádních tatrovek. Soudy jej však pravomocně zprostily obžaloby.

Bývalý premiér za ODS Topolánek zase podle žalobce předvedl rétorické cvičení, v kterém objektivní fakta zastíral subjektivními pocity. „Expremiér svým vystoupením nemohl přesvědčit nikoho, kdo se seznámil s důkazy,“ řekl Kořán v úvodní části závěrečné řeči, která trvala dvě hodiny. K dokončení prý ještě bude potřebovat zhruba hodinu. Pak přijde na řadu obhájce Tomáš Sokol.

Žalobce se zřejmě bude opírat o výpovědi zahraničních zbrojařů

Dá se očekávat, že se státní zástupce bude opírat o výpovědi zahraničních zbrojařů, kteří tvrdili, že úplatek byl potřebný k tomu, aby kontrakt pro českou armádu pokračoval. Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele – firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Podle státního zástupce se Dalík pokusil o podvod. Za tento trestný čin hrozí až deset let vězení. Soud v minulosti upozornil, že může jeho údajné korupční jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení. V dalším případě také na nepřímé úplatkářství, za které hrozí až tři roky.

Pražský městský soud se kauzou zabývá zhruba rok a půl. Předpokládá se, že v případu rozhodne v úterý. Dalík se z obou dnů soudu omluvil. Vinu odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…