Žalobce Šaroch není nejostřejší tužka... Zkušený novinář se nad Babišovým soudem chytá za hlavu

05.01.2023 15:49

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl pro bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou tříletou podmínku s odkladem na pět let. Pro oba chce také peněžité tresty, Babišovi navrhl trest ve výši deseti milionů korun, Nagyové 500 000 korun. Nagyová se podle Šarocha dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš pak pomoci k dotačnímu podvodu. Oba vinu od počátku odmítají. Jednání bylo přerušeno do zítřejšího dne, kdy mají být na programu závěrečné řeči. Na svém facebookovém profilu celou věc okomentoval novinář Jan Hrbáček, který se dlouhodobě věnujě investigaci.

Žalobce Šaroch není nejostřejší tužka... Zkušený novinář se nad Babišovým soudem chytá za hlavu
Foto: Screen: FB Andrej Babiš
Popisek: Andrej Babiš v dalším dílu pořadu Čau lidi.

„Jaroslav Šaroch není nejostřejší tužka v penále. Všechny iniciativy, které AB udělal pro vznik firmy Čapího hnízda proběhly ještě před tím, než byla dotace vyhlášena. Jestli o chystané dotaci věděl, by mu musel soud prokázat. Právní konstrukce nedává smysl. Když to měl organizovat, nemůže být pomocníkem. Před soudem měl stát za jiné věci. Třeba za Lovochemii, za reklamu, ale to policie a žalobci parádně pokryli. Podle mě, jestli Šottův senát AB odsoudí, na odvolačce padne zprošťák,“ poznamenal k dnešnímu dění novinář Jan Hrbáček.

Šaroch tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Vyplacením dotace pak podle obžaloby vznikla Regionální radě regionu Střední Čechy škoda 49,9 milionu korun.

Šaroch v závěrečné řeči připomněl výpověď politikova syna Andreje Babiše mladšího, který v září u soudu uvedl, že listinu o převodu akcií firmy Farma Čapí hnízdo nepodepsal. V takovém případě by se ale podle žalobce nabyvatelem akcií nestal a čtvrtina akcií společnosti Farma Čapí hnízdo by tak zůstala ve vlastnictví Agrofertu. Píše o tom například server iDnes.cz.

Nagyová podle státního zástupce například nezohlednila skutečnost, že jednou z charakteristik malého a středního podniku je předpoklad, že nemá přístup k finančním prostředkům. Společnost Farma Čapí hnízdo podle něj neměla problém s finančními prostředky na stavbu kongresového areálu i na provoz, a to právě díky vztahům se společnostmi z Agrofertu. Zmínil úvěr, který společnosti poskytla banka HSBC či půjčky přímo od Agrofertu. Poskytovateli dotace Nagyová podle žalobce neposkytla pravdivé informace.

Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, která v roce 2018 spornou dotaci státu vrátila. Babiš vlastnil holding do roku 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Celá kauza se postupem času zvrhla v zoufalý pokus, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 05.01.2023 16:22:06
kriminalizovat Babie v kterýchkoli volbách dokud neodejde z politiky. Stala se z toho pouťová atrakce, která už skoro nikoho nezajímá. Každá právnická osoba, která je do případu namočena získává automaticky cejch úplatného břídila.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…