Žalobci podle ministra vnitra tlačili na špičky policie. Chtěli změnit rozhodnutí o reorganizaci

10.06.2016 16:15

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dostal od policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho informace o telefonátech z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodovaní obou generálů ve věci připravované reorganizace policie. Podle Chovance by to bylo skandální. Informovalo o tom tiskové oddělení ministerstva vnitra. Žalobci ministrovo podezření odmítají.

Žalobci podle ministra vnitra tlačili na špičky policie. Chtěli změnit rozhodnutí o reorganizaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

"Předmětem těchto telefonátů byly nepříliš konkretizované náznaky ohledně reorganizace celorepublikových útvarů a možné kriminalizace zodpovědných osob. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodovaní obou generálů ve věci připravované reorganizace," uvedl Chovanec.

Ministr o záznamech informoval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. "Pokud by mělo jít o účelové chovaní státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost," dodal Chovanec.

Šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan obavy ministra označil za liché. Serveru Aktuálně.cz sdělil, že si s Tuhým a Laubem domlouvali termín podání vysvětlení. Nejvyšší státní zástupce se nechce ke krokům svých kolegů vyjadřovat, protože spadají do jejich kompetencí, sdělil ČTK Zemanův mluvčí Petr Malý.

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci začali prověřovat, zda za reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Šlachta dnes rezignoval na svůj post, protože s reorganizací nesouhlasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…