Zaměstnavatelé a odbory dnes budou jednat s vládou o rozpočtu a mzdách

20.09.2021 6:30

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů proberou při dopoledním on-line jednání Rady hospodářské a sociální dohody návrh státního rozpočtu na příští rok.

Zaměstnavatelé a odbory dnes budou jednat s vládou o rozpočtu a mzdách
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Předcházet bude jednání odborů a premiéra Andreje Babiše (ANO) o růstu mezd ve veřejné sféře. ANO se minulý čtvrtek shodlo na růstu pokrývajícím inflaci, tedy zhruba 3,5 procenta (zhruba 1400 korun při paušálním navýšení). Odbory a sociální demokraté požadují šest procent, chtějí přitom plošnou formu nárůstu o 3000 korun všem. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v neděli uvedla, že o podobě navýšení ještě není rozhodnuto, na jednání chystá tři varianty.

Odbory a sociální demokraté požadují i růst minimální mzdy, a to z 15.200 korun na 18.000 korun. Schillerová v neděli připustila maximální růst o tisícikorunu. Návrh rozpočtu, který vláda musí Sněmovně poslat nejpozději 30. září, letos zřejmě ještě dozná změn na základě výsledků říjnových sněmovních voleb. Kabinet dnes návrh podle Schillerové ještě schvalovat nebude.

Schodek státního rozpočtu na příští rok by měl činit 376,6 miliardy korun. Je to o 13,4 miliardy korun méně proti prvnímu návrhu z letošního června. Příjmy Ministerstva financí v novém návrhu zvýšilo proti červnové verzi o 57,6 miliardy na 1543,3 miliardy korun a výdaje o 44,2 miliardy korun na 1919,9 miliardy korun. Za priority Ministerstvo financí označilo kromě úspor na provozu státu zejména investice ve výši 218 miliard, růst důchodů, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců, opětovné zvýšení slevy na poplatníka o 3000 korun nebo podporu vědy a výzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…