Zaorálek bude se svým kolegou z Lucemburska mluvit o migraci i obchodu

02.03.2016 6:26

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a jeho lucemburský protějšek Jean Asselborn budou dnes v Praze jednat o migrační krizi, situaci v Sýrii a obchodních vztazích mezi Českem a Lucemburskem. Zaorálek s Asselbornem se budou věnovat také možnostem spolupráce regionálních skupin, kterým jejich země předsedají.

Zaorálek bude se svým kolegou z Lucemburska mluvit o migraci i obchodu
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Asselborn přijíždí do Prahy v roli šéfa diplomacie státu předsedajícího Beneluxu - volné politické a ekonomické unii Belgie, Lucemburska a Nizozemska. Česká republika do poloviny letošního roku zase předsedá visegrádské skupině, do níž patří ještě Polsko, Slovensko a Maďarsko. Jednání se zaměří na spolupráci obou bloků.

Visegrádu se v poslední době dostávalo pozornosti hlavně kvůli problémům Evropské unie s migrací. Takzvaná V4 na rozdíl od jiných členských států EU od počátku upozorňovala na bezpečnostní rizika přijímání uprchlíků a snažila se omezovat jejich pohyb. Kritici vyčítali střední Evropě nedostatek solidarity.

I Asselborn země V4 kritizoval

Také Asselborn v polovině února řekl na adresu visegrádských států, že by se měly vyhnout tomu, aby v rámci EU kvůli migraci vytvořily "spolek odpadlíků". Země V4 se podle něj v minulosti samy dočkaly značné solidarity.

Lucemburský ministr také předsedal jednání ministrů vnitra EU, na němž se loni schválily kvóty pro přerozdělování uprchlíků, které odmítly Češi, Maďaři i Slováci. Systém rozmisťování uprchlíků do jednotlivých zemí zatím nezačal v Evropě fungovat.

Zaorálek s Asselbornem spolu pohovoří rovněž o hospodářských příležitostech. Ještě letos by do Česka měla zamířit ekonomická mise z Lucemburska. Dobré vztahy potvrdily Česko a Lucembursko na začátku roku 2015 znovuotevřením českého velvyslanectví v Lucemburku.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…