Zaorálek ke kauze Čapí hnízdo: Nejde jen o jedno vysvětlení. Problém je vážný

19.03.2016 21:31

Hostem pořadu DVTV.cz moderátora Martina Veselovského byl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Řeč byla mimo jiné o Rusku, Sýrii, migrační krizi či o Čapím hnízdě.

Zaorálek ke kauze Čapí hnízdo: Nejde jen o jedno vysvětlení. Problém je vážný
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

„Nejde jenom o jedno vysvětlení. Ukazuje se totiž, jak je vážný ten problém – oddělit ty, kteří jsou ve funkci ministra a mají zároveň i vazbu ke svému byznysu,“ podotkl ministr v souvislosti s Čapím hnízdem. Tato farma rozvířila koalici. Měla by patřit ministru financí Andreji Babišovi (ANO), ten však její vlastnictví odmítá. Farma je nyní šetřena z důvodu možných zneužití dotačních titulů.

„Jsem rád, že náš poslanec Chvojka předal sněmovnímu výboru návrh zákona o střetu zájmů, v němž mimo jiné je zakotveno například to, aby ministr neměl podíl ve firmách či v mediálních společnostech,“ řekl Zaorálek. Věří, že tyto kroky koaliční partneři pochopí, neboť současná vláda funguje podle jeho slov dobře a je úspěšná. „Záleží nám na koalici, ale musíme reagovat na současnou situaci,“ dodal.

  • Celé video najdete ZDE

Dohoda Evropské unie s Tureckem ohledně migrační krize podle Zaorálka neřeší komplexní situaci, ale pouze balkánskou cestu. „Trvalé řešení je to, že se vytvoří transparentní systém po celé hranici Evropy,“ sdělil Zaorálek. Podle něj je klíčovým státem Řecko, které nyní bude muset zvládat navracení uprchlíků do Turecka. „Nebudeme souhlasit, jako Česká republika, se žádným systémem povinných kvót,“ doplnil vzápětí. „Souhlasili jsme již s tím, že jsme umístili určitý počet uprchlíků. Vždy ale musíme o počtu rozhodovat my. Není možné, aby nám to někdo stanovoval,“ sdělil.

Podle Zaorálka se již nebude opakovat nevpuštění Čechů do hotspotů v Řecku. Šlo prý o kalamitní situaci.

Posledním tématem bylo opuštění Sýrie ze strany Rusů. „To stažení jsem přivítal,“ řekl Zaorálek s tím, že jej však také čekal. „Končí bombardování a zahajujeme rozhovory,“ uzavřel Zaorálek. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…