Zaorálek promluvil o vajíčcích na Zemana. Jejich vrhačům se prý nediví

17.11.2014 20:23

Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek nepokládá dnešní vypískání prezidenta Miloše Zemana na Albertově za selhání jeho odpůrců. Podle ministra by politici měli jednat tak, aby společnost sjednocovali. Také podle předsedy ODS Petra Fialy demonstrace ukázaly, že Zeman společnost stále více rozděluje. Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš naopak označil počínání Zemanových odpůrců na Albertově za ostudu vzhledem k přítomnosti dalších středoevropských prezidentů.

Zaorálek promluvil o vajíčcích na Zemana. Jejich vrhačům se prý nediví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

"Udělali jsme si ostudu před celou Evropou," řekl Andrej Babiš. Zemanovi odpůrci měli podle něj jít protestovat na Hrad, ne na slavnostní odhalování pamětní desky roku 1989. Podle Babiše se situace mohla vyřešit Zemanovou omluvou.

Dění před pětadvaceti lety by se nemělo zlehčovat

Dnešní demonstrace podle Fialy ukázaly, že Zeman společnost nesjednocuje. ,,Lidé nesouhlasí s jeho politickým stylem a zahraniční politikou dokonce tak silně, že to vyjadřují formou veřejných akcí a protestů. Ukazuje se, že občanům není jedno, co se v naší zemi a s naší zemí děje, a to je dobře," uvedl Fiala.

,,Neberu to jako selhání těch účastníků, spíše je to závazek pro politiky," uvedl Zaorálek v Bruselu, kde je na jednání ministrů zahraničí EU. Politici by podle něj měli konat tak, aby společnost spojovali.

Ministr je například přesvědčen, že není možné zlehčovat to, co se stalo 17. listopadu 1989. ,,Žádné bití obušky v průběhu roku 1989 nepokládám za standardní... Připadá mi, že tohle zlehčovat nedává smysl a pak se člověk nediví, že společnost se dostává do varu," upozornil.

 Reagoval tak na sobotní Zemanovo tvrzení, že protestní pochod studentů byl jednou z x demonstrací a že brutální policejní zákrok proti jeho účastníkům na Národní třídě nebyla žádná "krvavá řež". Proti zpochybňování tvrdosti zásahu komunistické policie se už dříve postavili i další politici. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek událost nechtěl hodnotit s tím, že je v USA a nezná podrobnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…