Zaorálek se dovolával Ježíše. Můžeme si dovolit zachraňovat kulturu, nemáme tak velké zadlužení

02.04.2020 17:55

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Prozradil, jak v časech koronavirových zachránit oblast kultury. Hned v úvodu rozhovoru si posteskl, že dostal těžkou otázku, a volal na pomoc Ježíše.

Zaorálek se dovolával Ježíše. Můžeme si dovolit zachraňovat kulturu, nemáme tak velké zadlužení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek

„Kdy myslíte, že se do hlediště zase vrátíte?“ zeptal se hned na úvod ministra moderátor Vladimír Kroc.

„Ježíš, kdybyste si mohl vymyslet něco jednoduššího. Já doufám, že bych se tam mohl vrátit na podzim. Obávám se, že i kdyby se všechno vyvíjelo dobře, ta divadla v této sezóně už do léta neotevřeme,“ postesk si Zaorálek.

Chce podpořit konání výstav na sociálních sítích jejich streamováním. Ať už by šlo o pořady o hradech a zámcích. Jenže to něco stojí, takže resort kultury potřebuje peníze. „Určitě by to bylo plus, kdybychom to dělali.“  

Pokud jde o ekonomickou stránku, tím, že kulturní život v zemi stojí, do rozpočtu se nedostanou stovky milionů korun. Zaorálek předpokládá, že na záchranu kultury bude potřebovat asi miliardu a půl. V tuto chvíli prý ale není zcela jasné, kolik přesně bude třeba. „My tady máme zdravotní krizi, a dokud tu nevyřešíme, tak těžko můžeme vymýšlet nějaký plán na obnovu kultury,“ zdůraznil Zaorálek s tím, že teď je prvořadá ochrana lidských životů, a teprve až se potvrdí, že tuto zdravotní krizi zvládáme, bude možné řešit ekonomické problémy, které nám koronavirus naložil na bedra.

Budeme se muset vyrovnat s tím, že to celé proběhne ve stínu koronaviru. I když budou opatření rozvolněna, ministr se obává, že hudební festivaly, tak jak je známe, neproběhnou.

Posléze dodal, že zadlužení České republiky není v porovnání s Francií či Itálií nijak zvlášť velké a může si půjčit peníze i na nutnou záchranu kultury.

Za pár dní bude v EU jednat o penězích pro kulturu. „Já předpokládám, že tam se bude mluvit o tom, co chystá EU na záchranu kultury. I to je zdroj, se kterým počítám,“ uvedl host.

A aby nepřinášel posluchačům jen pesimistické zprávy, prozradil, že by se na konci dubna mohly otevřít hrady a zámky, protože ty bude možné navštívit i s rouškou. Naproti tomu u divadel si Zaorálek neumí představit, že by se tu herci a diváci setkali v rouškách. Proto se divadla budou otevírat později.    

Už teď mohou kulturní instituce čerpat pomoc v rámci programu pomoci Covid-I. V některých objektech se umělcům odpouštějí platby nájemného, což je další pomoc.

„Musíme se postarat o to, aby ta kultura nebyla zdemolovaná a mrtvá. Ona to musí přestát v nějaké hybernaci,“ shrnul svou představu státní pomoci Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…