Zaorálek se obouvá do protitotalitního ústavu: Co ty drby o Mašínech a Kunderovi

09.04.2013 12:53

Senátor za ČSSD Lubomír Zaorálek reaguje komentářem v Lidových novinách na prohlášení "Situace v radě ÚSTR je vážná" svého kolegy ze Senátu Tomáše Jirsy (ODS), který v něm kritizuje personální obsazení rady. Zaorálek mu ale nechce oplácet stejnou mincí a vysmívat se jeho argumentům a trápí ho spíše samotné základy Ústavu pro studium totalitních režimů, které prý nejsou dobré.

Zaorálek se obouvá do protitotalitního ústavu: Co ty drby o Mašínech a Kunderovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

"Je ještě přípustné tvrdit, že komunismus byl zločinný režim? Vedení sociální demokracie sice prohlašuje, že je pro zachování Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), nicméně již samotnou volbou členů rady ÚSTR odhalilo úplně jiné záměry. Namísto podpory konsenzuálního přístupu nadstranického ředitele Daniela Hermana převážila snaha o konfrontaci," napsal například Jirsa ve svém prohlášení.

Senátor dále uvádí, že do rady nebyl zvolen žádný odborník nebo zkušený manažer. "Pokud odpůrci existence ÚSTR argumentují jeho zpolitizovaností, případně tím, že jde o teplá místečka pro děti prominentních disidentů, ukazuje se, že opak je pravdou. Radu ÚSTR zpolitizovala ČSSD jednoznačnou volbou svých stranických věrných," dodal.

Lubomír Zaorálek dle svých slov nechce zabředat do této roviny sporu. Pouze by prý potvrdil dojem těch, kteří dění okolo ÚSTR pokládají za nekončící válku pravice a levice.

Problém je jinde

"Trápí mne jiná věc. Od historiků často slýchám, že na špatných základech nelze postavit dobrou instituci. Základy ÚSTR nejsou dobré," upozorňuje Zaorálek. "U nás pravice využila chvilkové převahy a uzurpovala si ÚSTR pro sebe," dodává.

Dnes podle Zaorálka nejde o nic jiného než skončit s tím, aby ústav byl politicky, ideologicky řízen a směřován k předem daným výsledkům. "K těm nejsmutnějším řadím kauzu Kundera nebo pivní drb, že bratři Mašínové měli chystat atentát na Klementa Gottwalda. Jeho autor, zakladatel a současný šéf kanceláře ředitele ÚSTR Pavel Žáček přišel v uplynulém týdnu s další podobnou - řádně nepodloženou - bombou: Sověti prý v roce 1989 byli připraveni přijít se zbraněmi v ruce na pomoc protikomunistické opozici. Toto má být vizitka instituce, jež pobírá ročně zhruba sto padesát milionů ze státního rozpočtu?" ptá se rozhořčeně senátor.

Z ODS podle Zaorálka už několik týdnů zní, že sociální demokracie chce utlumit proces digitalizace.Má se tak prý vyvolat dojem, že se ČSSD děsí, co se skrývá v útrobách svazků, nebo že tím sociální demokraté plní podmínku povolební spolupráce s komunisty.

Sám Zaorálek prohlašuje, že pokládá za důležité, aby byly všechny vědecké i dokumentační práce ÚSTR zveřejňovány, protože se někdy domnívá, že "někteří z těch, již pracují s archivy StB, si osvojili její metody konspirace, utajování a vedení dokumentačních kampaní".

Kdo tu politizuje ÚSTR?

"Z dění kolem ÚSTR tak nakonec nejvíc politizací zavání prohlášení ředitele Hermana 26. 3. v Českém rozhlase, že zvažuje nabídku dvou stran a jednoho hnutí, aby vstoupil do politiky. Dám přitom ruku do ohně za to, že sociální demokracie k nim nepatří," uzavírá senátor Zaorálek svůj komentář v LN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…