Zaorálek se rozhodl nešetřit. Do Bosny, Hercegoviny a Srbska pošleme pět milionů

16.05.2014 18:53

Bosně, Hercegovině a Srbsku, které sužují rozsáhlé povodně, hodlá pomoci i Česká republika. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v pátek schválil poskytnutí humanitární pomoci, která zahrnuje ještě zapůjčení velkokapacitního čerpadla a několik českých hasičů.

Zaorálek se rozhodl nešetřit. Do Bosny, Hercegoviny a Srbska pošleme pět milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Poskytnutí humanitární pomoci dnes schválil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Informoval o tom tiskový odbor ministerstva. Česko pomůže postiženým zemím s obnovou poškozené infrastruktury a prevencí dalších katastrof. Právě na tuto pomoc vyčlenilo pět milionů korun, uvádí tisková zpráva. Povodně způsobil intenzivní déšť; podle meteorologů napadlo za dva dny vůbec největší množství srážek za 120 let měření.

Živel si zatím vyžádal v Srbsku pět obětí, v Bosně zemřeli dva lidé. Už ve čtvrtek vyhlásil srbský premiér v zemi stav ohrožení. Do Srbska dorazila na pomoc skupina 70 záchranářů z Ruska, Bosně zase nabídlo okamžitou pomoc Chorvatsko. Prostřednictvím Evropské unie se chystá balkánským zemím pomoci také Německo, Slovinsko či Bulharsko.

Povodně mohou zahýbat i s minami

Nejhorší situace dnes podle místních médií panovala v sedmdesátitisícovém městě Obrenovać poblíž Bělehradu, které rozvodněné řeky Sáva a Kalubara téměř zcela zaplavily. Své domovy proto už muselo opustit přes 6000 lidí. Dramatické chvíle prožívají i obyvatelé bosenské Banja Luky, kde řeka strhla několik mostů. Evakuace obyvatelstva byly i jinde.

V Bosně se na některých místech situace pomalu zlepšuje: Například ve městě Doboj hladina řeky Bosna o 20 centimetrů klesla a záchranářským týmům se podařilo probojovat do dosud vodou odříznuté obce Maglaj. Naproti tomu v metropoli Republiky srbské - v Banja Luce - řeka Vrbas strhla několik mostů. Úřady rovněž varovaly, že rozvodněné toky mohou zahýbat minovými poli. V Bosně je od války stále zaminováno více než 1000 kilometrů čtverečních území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…