Zaorálek se znovu vyjádřil ke kvótám. Brusel nepotěší

22.04.2016 19:15

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes při neformálním jednání šéfů diplomacií takzvané Visegrádské skupiny a severských a baltských zemí (V4 + NB8) v lotyšské Jurmale potvrdil odmítavé stanovisko k mechanismu kvót na přerozdělování uprchlíků. Oznámil to na svém twitterovém účtu. Podobně se vyjádřil i hostitel, lotyšský ministr Edgars Rinkévičs. Zprávu přinesla ČTK.

Zaorálek se znovu vyjádřil ke kvótám. Brusel nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Zaorálek podle agentury DPA na závěr schůzky jménem Visegrádské skupiny, jejímiž členy jsou kromě Česka také Slovensko, Polsko a Maďarsko, řekl, že povinný systém nemůže být základem nějakého společného systému. „Musíme vypracovat něco, co přijmou všichni partneři,“ prohlásil.

Podle DPA „na svém skeptickém postoji k pevným kvótám“ setrvávají státy V4 i NB8. „Mnozí z nás nevěří v závazné systémy kvót,“ řekl dnes na toto téma i Rinkévičs. Zdůraznil ale zároveň, že dvoudenní schůzka v lotyšském letovisku nebyla žádným „protiněmeckým“ ani „protimigračním“ setkáním.

Evropská komise na počátku dubna předložila k politické diskusi svou představu reformy evropského azylového systému. Přišla se dvěma variantami, které počítají s přerozdělováním žadatelů o azyl mezi členské země Evropské unie. Oba návrhy se vzápětí setkaly s odmítavou reakcí států, které už loni odmítly povinné kvóty pro přijímání migrantů, včetně Česka.

Současný takzvaný dublinský systém předpokládá, že žádosti o azyl řeší první země, kde se žadatel dostal na území EU. V nynější migrační krizi se tento mechanismus ukázal jako jen málo funkční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…