Zaorálek v ČT: Nizozemci věřili, že se jejich Turci integrovali. A teď...

13.03.2017 22:25

To, co se dnes děje v Nizozemí a v Německu, pro nás může být určitým varováním, prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v pondělních Událostech, komentářích České televize. Němci a Nizozemci věřili, že se Turci v jejich zemích dobře začlenili. A dnes zjišťují, jak je to doopravdy.

Zaorálek v ČT: Nizozemci věřili, že se jejich Turci integrovali. A teď...
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na duben připravil referendum, v němž žádá Turky, aby mu odhlasovali posílení prezidentských pravomocí. Hlasovací právo mají i Turci žijící v Evropě a turečtí ministři se snaží krajany přesvědčovat, aby hlasovali pro posílení pravomocí prezidenta. Němci a Nizozemci teď zjišťují, že turečtí migranti nejsou zdaleka tak integrovaní ve svých nových zemích, jak se věřilo.

„Co může tu situaci uklidnit?“ ptal se hned na úvod moderátor Daniel Takáč. „Až budeme mít všechny volby za sebou. Také nevím, jak by se nám v naší zemi líbilo, kdyby zde probíhala nějaká kampaň, na kterou bychom měli různé názory, ale neměli bychom do nich jak vstoupit. Mám pocit, že je pro Němce a Nizozemce určité překvapení, že i Turci, kteří žijí v Německu či Nizozemsku ve druhé až třetí generaci, se necítí loajální ke své nové zemi a stále mají vazby na Turecko... Je to určité varování i pro nás,“ konstatoval  Zaorálek.

„My, jak dobře víte, nemáme na našem území podobnou menšinu, která by se chovala podobně, jak se chovají Turci v Nizozemsku,“ připomněl. Osobně by si přál, aby se situace zklidnila. Rozhodně nechce přilévat oleje do ohně. Nizozemí má ale těsně před volbami a podle ministra nemohlo jednat jinak, než jak jednalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…