Zaorálek v Lucemburku: Česko odmítá navrhované závěry summitu EU k migraci

23.06.2015 15:27

Česká republika podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) odmítla poslední návrhy závěrů summitu Evropské unie k migraci. Stále trvá na dobrovolnosti přijímání uprchlíků. Zaorálek to řekl v Lucemburku novinářům po jednání ministrů zemí osmadvacítky, odpovědných za evropskou problematiku. Vážné výhrady podle něj měly i další státy – Španělsko, Portugalsko, pobaltské země nebo ostatní státy Visegrádské čtyřky.

Zaorálek v Lucemburku: Česko odmítá navrhované závěry summitu EU k migraci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

„Za Českou republiku jsem dnes odmítl ten čtvrtý paragraf, ve kterém se mluví o těch závazcích, protože jsem opakoval, že v tomto punktu není ten text v souladu s tím, co bylo přijato v dubnu,“ nechal se slyšet Zaorálek. Narážel tím na to, že na dubnovém unijním summitu se hovořilo o dobrovolnosti přijímání uprchlíků.

Definitivní řešení problému s uprchlíky se odloží až na konec července?

„Podpořil jsem to, že se musíme zabývat ochranou vnější hranice a budováním návratového mechanismu. To jsou prvky, které jsou pro nás zásadní,“ poznamenal také šéf české diplomacie. Definitivní řešení je podle něj na lídrech Evropské unie, kteří se v Bruselu sejdou ve druhé polovině týdne.

Návrh závěrů pro tento summit, který má ČTK k dispozici, počítá s tím, že by rozhodnutí o přerozdělení uprchlíků mohlo být odloženo až na konec července. Dokument pro jednání premiérů a prezidentů zemí EU ani jednou přímo nezmiňuje povinný distribuční systém podle kvót, který v květnu navrhla Evropská komise.

Text příslušného bodu odkazuje na závěry mimořádného summitu k migraci v dubnu. Tehdy lídři zemí osmadvacítky oznámili cíl spustit pilotní projekt dobrovolného přesídlování v rámci Unie. Přesto komise o několik týdnů později přišla s návrhem na povinné přerozdělení 40 000 Syřanů a Eritrejců. Tedy lidí ze zemí, u nichž je velká pravděpodobnost, že mají na útočiště v EU nárok.

Čeští diplomaté mají za to, že i současný návrh ignoruje závěry dubnového summitu a v řadě členských zemí může mít velmi negativní politické důsledky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…