Zaorálek v Partii: Bavit se s Babišem o penězích není žádná legrace. Kdyby ale vládl s ODS...

23.02.2020 12:18

Hostem Partie TV Prima byl dnes ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Hovořilo se především o financování jeho resortu, kdy si mimo jiné stěžoval na nedostatek financí z byznysu a privátu.

Zaorálek v Partii: Bavit se s Babišem o penězích není žádná legrace. Kdyby ale vládl s ODS...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek se rozhodně necítí jako odstrkovaný ministr, i když se o jeho resortu často hovoří jako o popelce. „Dnes sklízíme důsledky toho, že jde do kultury málo peněz,“ míní Zaorálek, který dle svých slov nebyl nikdy proti kultuře, ale zároveň se v minulosti více staral o své resorty. „Nebylo to tak, že bych se zabýval přímo problémy kultury,“ uvedl. 

„Snažím se hledat zdroje. V tomto se mi daří spolupracovat s ministry Karlem Havlíčkem i Klárou Dostálovou,“ vyprávěl Zaorálek například o budování kulturní infrastruktury. „Pozitivní je to, že ve vládě cítím ochotu o to se dohodnout. Věnuji se tomu získat prostředky odjinud, nejen prosit Ministerstvo financí o další finance,“ uvedl a vyzýval byznys a privát, aby se podílely na kultuře. „Například v Německu je to společenský zvyk,“ uvedl. 

„Důsledek představ 90. let je to, že si umění na sebe vydělá. Ale to nefunguje, nebude mít nic. Já jsem proti tomu postavil to, že tradice toho, že stát přispívá na umění, je staletá,“ zmínil Zaorálek a zdůraznil investice mnoha zemí do „kreativního průmyslu“. 

Následně vyjádřil i přání, aby Česká republika v této oblasti dokázala být i producentem. „Chci, aby kultura nebyla tím zbytkem,“ zdůraznil strategii Ministerstva kultury Zaorálek. 

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí
„Pro začátek bych si přál, aby stálé expozice byly zdarma, aby se vytvořilo to, že kdo to chce vidět, aby se tam skutečně dostal. Vstupné nesmí odrazovat,“ řekl Zaorálek s tím, že nyní ministerstvo dělá kalkulaci, kolik by koho a co stálo. „Jde mi o to, co udělat pro to, aby to bylo daleko dostupnější a aby muzea a galerie byly vstřícné,“ dodal. 

A je těžké domluvit se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ve vládě? „Nikdy to nebylo lehké. To nejtěžší nás čeká, rozpočet pro příští rok. Debata bude těžká a obtížná. Andrej Babiš je tvrdý vyjednavač, není žádná legrace se s ním bavit o penězích,“ uvedl Zaorálek, který byl proti vstupu ČSSD do vlády. „Nemám pochyby, kdyby Andrej Babiš vládl s ODS, byla by to jiná politika,“ zdůraznil, jaká byla zřejmě jiná varianta. „Těší mě to, co se v té vládě zkrátka podařilo prosadit,“ dodal.

Závěrem se pak Zaorálek vyjádřil k tomu, zda by měl jet předseda Senátu na Tchaj-wan. „On řekl, že se poradí s odborníky. Kdyby se ptal mě... Byl jsem přesvědčen, že jsme učinili určité dohody s Čínou v rámci rozmrazení vztahů... V Číně existuje politika jednotné Číny. My jsme proto respektovali ta diplomatická pravidla, že se bojí separatismu... Dneska, když vidíte ten koronavirus, je patrné, že problém musíme řešit společně. Měli bychom tak respektovat a nedělat kroky, ve kterých se může ta komunikace znovu zmrazit,“ nechtěl příliš jasně odpovědět Zaorálek na tuto otázku. Místo toho odpověděl na otázku, kdy bude znám ředitel Památníku Lidice. I podle jeho slov by to jméno mohlo padnout zítra. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…