Zaorálka rozčílila Witowská. Řekla mu, že se málo stará o umělce

23.11.2020 21:19

Česko dnes přešlo do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES). Mírné rozvolnění se týká kulturních představení – divadla mohou na jevišti hrát svá představení, ale bez diváků, ti je mohou sledovat pouze prostřednictvím internetu. Kulturu prý čeká bitva o přežití, uvedl v pořadu Interview na ČT24 ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Důrazně se hájil při dotazu moderátorky Světlany Witowské, zda není „příliš málo tvrdý ministr, který dostatečně neprosazuje svůj obor“.

Zaorálka rozčílila Witowská. Řekla mu, že se málo stará o umělce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek

„Kultura je uprostřed svého zápasu. O její přežití se svádí bitva. Nejtěžší rok 2021 je před námi,“ obává se ministr, že finanční prostředky, které mířily do kultury, nebudou dostatečné. „Pokud se virus vrátí v lednu a únoru, budeme muset mobilizovat další prostředky, abychom přežili,“ upozornil.

Pokud by přišla třetí vlna, má prý už daleko lepší představu, kolika lidem je třeba v kultuře pomoci. „Máme už jakousi datábazi, která tu předtím nikdy nebyla. V programu covid kultura 2 se nám přihlásily zhruba čtyři tisíce OSVČ, z toho jsme dva a půl tisíce už odbavili a poslali na Ministerstvo průmyslu, které dělá správní rozhodnutí a vyplácí peníze. Věřím, že to bude rychle vypláceno,“ odvětil na otázku, kolik lidí je v současnosti v kultuře bez práce.

Ocenil, že nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) je věcný, práce s ním probíhá přesně a konkrétně. „Bere to tak, že přicházíme s určitou znalostí toho prostředí, oni říkají zdravotnické a epidemiologické hledisko, z toho dáváme dohromady výsledek,“ řekl spokojeně.

Vláda podle Zaorálka dělala zásadní chyby, nyní je velmi důležité, jak se ze svých chyb poučí,což se podle něj částečně povedlo. „Například PES je jistě krokem dopředu, vytvážří určitou představu a systém, co můžeme očekávat, pokud se situace zlepší,“ podotkl ministr kultury.

Restaurace a hospody se možná otevřou dříve než divadla, což prý chápe. „V případě divadel a koncertů se shromažďuje skutečně větší počet lidí. Pokud se otevřou dříve restaurace, budou v jistém režimu, bude to podobné, jako jsme prosadili otevření muzeí a galerií,“ sdělil Zaorálek, že argumentům epidemiologů, proč způsob odstupňování opatření je takový, rozumí.

Moderátorka Světlana Witowská následně položila na stůl otázku, zda to není spíše tím, že některé skupiny mají větší vliv a jsou úspěšnější v lobbingu? „Není to tím, že jste třeba málo tvrdý ministr, který neprosazuje svůj obor jako ten důležitý?“ tázala se.

Zaorálek její slova vyvrátil. „Kdybych do konce roku prosadil divadla a koncerty, nevím, zda bych z toho měl radost, protože rizika budou poměrně velká ještě v prosinci,“ vyjádřil přesvědčení, že tyto Vánoce by měly být komorní. „Nemůžeme si dovolit představovat, že bude podobný ruch jako běžně o Vánocích byl,“ myslí si ministr.

Zlepšil se však prý program na podporu kultury, který by měl lidem v kultuře pomoci. „Dovolím si dnes tvrdit, že my jistě utratíme ty peníze, které máme připravené, pokud budeme potřebovat další, pak mám příslib od ministryně financí, že budeme jednat o dalších financích. Kolik by to bylo, to ukáže vývoj epidemiologické situace,“ uzavřel ministr kultury.

 

 

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …