Zaorálkův náměstek, který si dovolil kritizoval „havlovskou“ politiku, už není náměstkem

01.07.2015 10:24

Kontroverzní Petr Drulák už není náměstkem ministra zahraničí. Těsně před tím, než začal platit služební zákon, na Drulákovo místo nastoupil dosavadní odborný náměstek pro řízení sekce logistiky Lukáš Kaucký. Původně se přitom počítalo s tím, že se Drulák od začátku července stane politickým náměstkem ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Zaorálkův náměstek, který si dovolil kritizoval „havlovskou“ politiku, už není náměstkem
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Popisek: Petr Drulák

Dosavadní druhý muž úřadu sice v Černínském paláci zůstane, ale „pouze“ jako ředitel Zaorálkova politického kabinetu, který vznikne v průběhu července. V něm by měl mít na starosti přípravu strategií a koncepcí, zároveň bude moci působit jako poradce ministra.

Drulák byl dlouhodobě vnímán jako kontroverzní postava. Tuto pověst si vydobyl loni na podzim, kdy kritizoval „havlovské“ pojetí zahraniční politiky. Plusové body si nezískal ani návrhem nové koncepce zahraniční politiky, z něhož v uniklé pracovní verzi zmizel výslovný důraz na lidská práva. Ve finální podobě dokumentu se však Česko k podpoře lidských práv vrátilo.

Kaucký je bývalý předseda Mladých sociálních demokratů a jako člen pražské buňky strany byl na nedávném sjezdu delegátem. Je také členem pražského městského zastupitelstva. Podle služebního zákona by se však musel minimálně této funkce vzdát, když zákon výslovně říká, že „představený nesmí po dobu trvání služebního poměru vykonávat žádnou funkci v politické straně“. Oproti Drulákovi, který členem ČSSD nebyl, bude také moci prosazovat stranické priority.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…