Západ Ukrajinu nakonec obětuje, naznačil analytik

22.02.2022 14:15

Politolog a bezpečnostní expert Tomáš Šmíd hodnotí včerejší vpád vojsk ruské armády na území separatistických republik na východě Ukrajiny jako jasnou okupaci země. Domnívá se také to, že Západ Ukrajinu obětuje. „Myslím, že se toho dočkáme,“ uvedl pro server iDnes.cz.

Západ Ukrajinu nakonec obětuje, naznačil analytik
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajinské náměstí Majdan

V současné době jednotky ruské armády míří k takzvané linii dotyku – ta povstalce dělí od ukrajinských vládních sil. Ruský prezident Vladimir Putin krátce uznal nezávislost republik a následně armádě nařídil, aby zahájila „mírovou misi“. 

Šmíd se v této souvislosti domnívá, že Západ Ukrajinu bránit nebude a časem ji obětuje Rusku. „Ukrajina se nikdy nestane členem NATO ani Evropské unie. Já si skutečně myslím, že to nakonec dopadne tak, že ji celou obětuje,“ uvedl Šmíd. 

Země Evropské unie podle něj nejsou silným partnerem. „Obávám se, že i americký prezident Joe Biden není typ politika, který by byl schopen sebevědomého a rázného jednání. Západní lídři jednají v řadě ohledů defenzivně,“ míní.

Populace v Doněcké oblasti je podle Šmída vyděšená a bojí se, že se stane živými štíty v nějaké operaci. „Bezesporu ale část populace se upřímně raduje, že konečně přišli prabratři Rusové a konečně si nás vezmou,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin se dle názoru Šmída touto snahou chce zapsat do ruských dějin jako člověk, který vrátil Rusku Ukrajinu, alespoň její část. „Dát ruskému národu příběh o sjednocení východního Slovanstva,“ dodal Šmíd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…