Západ nás vysává, ovládá a drancuje. Jsme pro něj jen odbytiště pro zboží a levná pracovní síla, je to otroctví. Filip, Keller či Okamura o tom, jak jsou z naší země korporacemi vyváděny peníze

30.07.2018 19:09

ANKETA Ekonom Thomas Piketty ve svém blogu na Le Monde píše, že lidé ze Západu, z Paříže, Berlína či Bruselu, nechápou, že lidé z Česka či Polska projevují nedostatek vděku za dotace z Evropské unie. Upozorňuje, že ČR a Polsko to vidí jinak, protože investoři ze Západu tu vlastní zhruba čtvrtinu fixního kapitálu a více než polovinu, pokud jde o vlastnictví firem. Mezi léty 2010 až 2016 roční odliv zisku z ČR reprezentoval 7,6 procenta HDP, zatímco dotace z EU v tom samém období činily jen 1,9 procenta HDP. Analytička Lenka Zlámalová píše, že od nás za tu dobu odteklo na dividendách 2252 miliard korun, zatímco dotace z EU byly 563 miliard korun. Jsme tak prý „krmelcem Evropy“ a jsme největším poraženým ze střední Evropy.

Západ nás vysává, ovládá a drancuje. Jsme pro něj jen odbytiště pro zboží a levná pracovní síla, je to otroctví. Filip, Keller či Okamura o tom, jak jsou z naší země korporacemi vyváděny peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„V Paříži, Berlíně a Bruselu lidé nerozumějí nedostatku vděčnosti za obrovské sumy veřejných peněz, které ze svých daní posílají na východ. Ale v Praze a Varšavě se věci interpretují o dost jinak. Lidé tam zdůrazňují, že návratnost západních investic tady byla obrovská a že sumy, které si odtud západní investoři stahují, výrazně převyšují částky, které sem z Evropské unie přišly. Ve skutečnosti, když se podíváme na čísla, mají ti Češi a Poláci pravdu. Po kolapsu komunismu se postupně západní investoři (především Němci) stali majiteli významné části kapitálu v postkomunistické Evropě. Když vezmeme celkový objem fixního kapitálu (včetně budov), patří jim čtvrtina,“ napsal v lednu letošního roku na svůj blog věhlasný francouzský ekonom Thomas Piketty, který byl i navržen na Řád čestné legie.

Anketa

Oceňujete, jak proti Andreji Babišovi vystoupili Tomáš Klus, Matěj Ruppert a Jiří Macháček?

hlasovalo: 23148 lidí

Podle oficiálních statistik Eurostatu bylo z České republiky od roku 2010 do roku 2016 na dividendách „odkloněno“ 7,6 procenta HDP. „V absolutních číslech to znamená, že z naší země za tu dobu odešlo 2252 miliard korun, zatímco ve formě evropských dotací se nám za stejnou dobu ‚vrátilo“ 1,9 procenta HDP. To dělá 563 miliard korun. Česká republika je tedy v minusu 1689 miliard korun za sedm let. Roční minus dosahuje 241 miliard korun. V přepočtu na výkon ekonomiky to dělá minus 5,7 procenta HDP,“ jak uvedla analytička Lenka Zlámalová v březnu na serveru Echo24.cz v článku ,,Z Česka se stal krmelec Evropy“, kde rovněž označuje Česko za ,,nejvíce poražený stát“, pokud jde o poměr přílivu eurodotací a odlivu dividend.

Otrocký systém

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o uvedených faktech myslí. Velká většina z nich to považuje za problém a řada z nich říká, že jsme v pozici kolonie.  

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz nereagoval.

„V plné míře se potvrzuji moje slova i varování o tom, ze členství České republiky v EU je výhodné pro původní státy západní Evropy, a nikoliv pro nás, a že jsme pouze ekonomickou kolonií Bruselu, kterou Západ vysává a ovládá. Hnutí SPD prosazuje změnu EU na UEN, tedy na Unii (suverénních) evropských národů. Chceme co nejužší spolupráci svobodných evropských státu při zachování čtyř základních svobod – volného pohybu občanů EU, kapitálu, zboží a služeb. Bez diktátu Bruselu. Proto budou klíčové volby do Evropského parlamentu přístí rok v květnu, kde musí získat vlastenecké strany z celé Evropy co nejvíce hlasů, abychom mohli reformu zevnitř provést,“ uvedl předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Je evidentní že Thomas Piketty nechápe, že už toho mají nejen Češi, ale i ostatní národy střední a východní Evropy dost. Že nechceme být krmelcem Evropy v tom smyslu, protože není možné, aby nás kdekdo vyjídal, když jsme neměli žádné kolonie, nikdy jsme z nich nežili, nikoho jsme neokrádali na rozdíl od bývalých koloniálních zemí jako byly Velká Britanie, Francie, Německo či Španělsko. Opravdu nemusíme být nikomu vděční za to, že nám dal někdo něco ze svého, tak tomu nikdy nebylo. Naopak, do společné bruselské pokladny přispíváme už dlouho a naše čerpání daleko zaostává za platbami, které poskytujeme. Navíc i z toho, co se nám z Bruselu vrací, čerpají prostředky zejména zahraniční vlastníci dodavatelských firem. Fungování EU není férové a najvíce solidaritu vyžadují ti, kteří od nás čerpají zisky pro své mateřské  firmy. Tak ať alespoň tito takzvaní komentátoři a analytici svým občanům nelžou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Uvedená čísla hovoří za vše a každý si jistě obrázek udělá sám. O tom, že je ČR systematicky vysávána, se však dlouhodobě ví, ale dlouhodobě se s tím bohužel také nic nedělá. V této souvislosti je dobré porovnat například daň z dividendy v USA a u nás. Požadovat po někom vděčnost za to, že jej odírám, považuji za ukázku chrapounství, a je otázkou, zda někoho takového chceme považovat za spojence nebo dokonce za přítele. Stále více se ukazuje, že hodpodářská politika státu musí být zaměřena nejen na rozvoj vlastní ekonomiky, ale zejména na její ochranu před ovládáním ze strany velkých korporací. Jejich moc čím dál tím častěji přesahuje moc politickou, což musíme považovat ze bezprostřední ohrožení nejen státní suverenity, ale i svobody a demokracie. Na rozdíl od politiky se v korporacích nerozhoduje podle demokratických principů, ale z politického pohledu totalitně. Proto je načase začít uvažovat nad vytvořením takových mechanismů, které by zabránily šíření vlivu tohoto způsobu rozhodování na naše životy,“ odpověděl redakci místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna.

„Zásadní a celkovou reformou musí projít také dotační politika. Ta byla původně určena k podpoře takových odvětví, jejichž stabilita je nutná k udržení bezpečnosti státu, a proto se považovalo za riskantní nechat jejich fungování pouze na tržním prostředí. Dnes se však dotace staly z velké části pouze byznysem, ovšem byznysem, který nefunguje v tržním prostředí. Dostali jsme se do situace, kdy se široké vrstvy nejchudších obyvatel skládají na pohádkové příjmy několika vyvolených skupin či jednotlivců. Současný stav někteří přirovnávají k jisté formě feudalismu či otroctví a já se obávám, že toto přirovnání poměrně dobře vystihuje realitu,“ dodal Foldyna.

„Odliv kapitálu z ČR je velký problem. Rozhodně ho nechci banalizovat. Musíme to řešit ve prospěch našich občanů. Ovšem položme si otázku, jak souvisí odliv kapitálu a naše členství v EU. Též stojí za analýzu, zda bychom v republice generovali tolik kapitálu, pokud by u nás neinvestovaly firmy, které tak učinily na základě našeho členství v Unii. Nemalá část investorů přišla dávno před našim vztupem do Unie a dostala zvýhodnení od vlády. Premiantem v tomto byla vláda Miloše Zemana. Dělat rovnítko mezi dotacemi z EU a odlivem zahraničního kapitálu není spravedlivé. S dotacemi z Unie to nesouvisí. Jedná se o dva nezávislé systémy,“ prohlásil místopředseda KDU-ČSL a poslanec Ondřej Benešík.

Když se české ekonomice daří, bohatnou z toho horní vrstvy na Západě. Když nám z Bruselu posílají dotace, jde to především z kapes středních vrstev

„Hnutí SPD na tuto skutečnost upozorňuje již delší dobu a z uvedených čísel je vidět, že nám ekonomové dávají za pravdu. ‚Krmelcem Evropy‘ opravdu jsme a občané by si to měli uvědomovat. Nemůžeme se spokojit s budoucností tohoto novodobého protektorátu, kde se v montovnách pracuje za třetinové mzdy pro zahraniční korporace, a to za podmínek, které by v jejich vlastních zemích nikdy neprošly beztrestně. Česká republika musí znovu začít důsledně prosazovat své ekonomické zájmy. Musíme zastavit vyvádění zisků z naší země v podobě tržeb a dividend bez povinností zpětných reinvestic. Vyvádění stamiliardových zisků z naší země se děje na úkor nízkých mezd našich občanů. To musí skončit a proto SPD prosazuje, aby byla zavedena povinnost korporací nadpoloviční většinu zisku zpětně investovat v ČR,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu SPD Radek Rozvoral.

„Tyto studie by měly povinně analyzovat všechny ekonomické vysoké školy, aby se na tvrdých číslech mladá generace poučila o zlodějnach privatizace devadesátých let, které toto způsobily. Aby nikdy nezapadla jména jako Kočárník, Češka, Stráský, Dlouhý, Tříska, Klaus st., Dyba, Ježek, Kožený, Bakala a mnoho dalších, kteří buď zhasli nebo jenom sprostě kradli. To by měli mít všichni na paměti, až půjdou volit ODS, TOP 09, ODA, ČSSD, KDU-ČSL a další kmotrovské strany, které pro osobní prospěch jednotlivců jsou schopny zaprodat své spoluobčany i celou Českou republiku!“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

„Jsou to užitečná tvrdá fakta. Nic není zadarmo, ani dotace?“ reagoval místopředseda senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer.

„Pan Piketty je ekonom asi jako Andrej Babiš manažer. Porovnávat příjem z dotací a dividendy může jen mentální atlet. Proč tam pan Picketty nezapočítal příjmy státu z platů zaměstnanců zahraničních firem? Proč tam nezapočítal dividendy, které si vytahují české firmy ze zahraničí? Protože prostě ekonomice nerozumí. Nebál bych se jeho závěry nazvat pitomostí,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Všechno to, co uvádíte, je bohužel pravda. Ze sociologického hlediska je to ještě zajímavější. Když se české ekonomice daří, bohatnou z toho horní příjmové vrstvy na Západě. Když nám z Bruselu posílají kapesné v podobě eurodotací, jde to především z kapes středních vrstev na Západě. Ve výsledku se tak rozevírají nejen nůžky mezi bývalou západní a východní Evropou, ale narůstá i nerovnost mezi majetkovou elitou a zbytkem společnosti na Západě,“ upozorňuje europoslanec Jan Keller.

Dotace jsou ze tří čtvrtin podvodem

„Dotace jsou ze tří čtvrtin podvodem. Do Bruselu odvádíme daně všichni, ale čerpat je mohou pouze vyvolení a zpravidla na projekty, které by se samy o sobě ani neuživily. Mám na mysli wellnessy pro koně anebo asfaltky na lesních cestách. Je potřeba změnit celkovou hospodářskou politiku našeho státu a přijmout zákon o kapitalizaci majetku, který by ukládal zahraničním firmám u nás zpětně reinvestovat podstatnou část svých zisků, a nikoliv aby pouze odváděly zisky a dividendy svým majitelům do zahraničí. Zásadní je přitom zejména platová konvergence, kde naši zaměstnanci pracují za třetinové platy oproti Západu. A to by měli pisatelé těchto názorů vnímat, což se dlouhodobě neděje,“ říká poslanec SPD Radovan Vích.

„Silná ekonomika samozřejmě potřebuje vlastní kapitál. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný a tratí na něm hlavně čeští občané,“ míní poslanec Pirátů Ondřej Profant.

„Skepse vůči EU podle mne nepramení z ekonomických zjištění Pikettyho či Zlámalové (která jsou nepochybně pravdivá a závažná), ale z celkového odklonu EU od zakládajících myšlenek k evropskému byrokratickému superstátu s demokratickým deficitem. Brexit byl jednou z posledních možností, jak EU zachránit, ale jak reagovalo vedení EU? ‚Brexit musí bolet‘ a ‚musíme Brity potrestat za brexit‘. Katastrofa. Celou Evropou hýbe migrační  krize a místo toho, aby z Bruselu zaznělo jasné NE nelegální migraci, tak Brusel řeší kvóty. Obávám se, že EU v dnešní podobě není pomoci,“ varuje senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Velmi často jsme svědky, jak se pohrdavě dívají představitelé EU na východní a střední Evropu. Češi mají osobní negativní zkušenost s RVHP a s ultimáty Moskvy. Pokud Brusel používá podobný slovník, nemůže se divit. I někteří naši politici si pletou vděk s vazalstvím. Zatím z více ekonomických rozborů vyplývá, že v komplexním součtu víc vydáváme, než přijímáme. Můžeme se tedy chovat podstatně asertivněji,“ míní senátorka ČSSD Božena Sekaninová.

„Stále si myslím, že dotace z EU do ČR se nakonec bohatě vyplatí hlavně firmám ze Západu. Je to velká ‚hloupost‘ spojovat nelegální migraci do některých evropských źemí a eurodotace! Je to takové uzavřené kolečko. Z EU přijdou dotace, ty prospějí České republice, ale v ČR podnikají dominantní velké západní společnosti, které k nám často přišly za daňovým zvýhodněním, ty více u nás vydělávají. Jejich zisky putují zpět na takzvaný Západ a kolečko je uzavřené. Dotace se vlastně vrací zpět!“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

Anketa

Vydělala Česká republika na členství v Evropské unii?

hlasovalo: 18280 lidí

Západ zajímáme jen jako odbytiště pro jejich zboží a jako dodavatelé levné pracovní síly

„Západ zajímáme jen jako odbytiště pro jejich zboží a jako dodavatelé levné pracovní síly. Vyvedené dividendy nejsou vše, minimálně stejný objem peněz vypumpuji zahraniční vlastníci na takzvaných vnitřních nákupech a pronájmech, takže se drancuje mnohem více,“ upozorňuje poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Podle poslance KSČM Jiřího Valenty je zcela jasné, že dotační subvencovaní je z ekonomického hlediska vždy poměrně špatným instrumentem. Je dle něj nutno se v blízké budoucnosti zaměřit na jeho odstranění a nalezení jiného, efektivnějšiho způsobu přerozdělování společných financí, nebo odvody rozpočtu EU ponížit natolik, aby si mohly členské země řídit své finanční toky více samy. „Co se týče výše čerpání, je možné, že ČR doposud odčerpá více financí, než vloží, ovšem i tato doba se blíží ke svému definitivnímu konci. Na straně druhé nás skutečně některé západní ekonomiky mají již nyní a poměrně standardně jako jakousi ‚dojnou krávu‘, což ostatně vyplývá také i z příspěvku,“ říká poslanec Jiří Valenta .

Dotace jsou podle poslance ODS Karla Krejzy sladký jed, který s každou další podanou dávkou ještě více škodí tržnímu prostředí a podkopává sebevědomí našich podnikatelů a zaměstnanců. „U nich je potřeba, aby teď, v konjunktuře, zdvihli hlavu a vyjednali si pro sebe lepší mzdy, ceny a podmínky obchodu. Nazývat nás krmelcem Evropy však není v relativně krátkém časovém horizontu po revoluci fér. Existuje studie německé obdoby Fondu národního majetku, která odhaduje celkovou hodnotu průmyslu NDR v roce 1990 jako zápornou. Východoněmecký, ale ani český průmysl by bez masivních investic nebyl konkurenceschopné. Investoři chtějí peníze zpět, ať už v podobě dividend nebo zisku, na tom je kapitalismus založený. Třicet let od revoluce musíme ale světu ukázat, že nebudeme dále paběrkovat třeba systémem investičních pobídek, ten se v konečném důsledku nevyplatí. Je třeba vyjít vstříc těm investorům, kteří přinesou kvalifikovanější místa s vyšší přidanou hodnotou,“ dodal Krejza.

„Na jednu stranu dosahuje česká ekonomika úžasných makroekonomických výsledků, na druhou stranu nelze nevidět, že značná část výroby je v oboru nejnižší přidané hodnoty (v montovnách), kde skutečná přidaná hodnota je vyvážena především do Německa, odkud je zboží reexportováno ve vyšší cenové hladině. Pokud se zamyslíme nad definicí pojmu kolonie, zjistíme, že české hospodářství řadu faktorů splňuje a proto zařazení ČR do kategorie rozvojových zemí je oprávněné. Například levná práce, kde výsledky této práce jsou exportovány do zahraničí, převaha dovozového zboží nad domácím, zejména v potravinách, práce, která mnohdy hraničí s otročením, zejména u zahraničních dělníků a tak bych mohl pokračovat. Navíc i ty omezené prostředky, které si zde lidé vydělají, nakonec stejně většinou utrácejí v hypermarketech za dovozové zboží, takže i tato část nadhodnoty je odsávána do zahraničí,“ upozorňuje poslanec SPD Jiří Kobza.

„Oblíbený argument globalistů poukazující na vyšší výkonnost německé ekonomiky oproti české zcela opomíjí brát na vědomí fakt, do jaké míry  právě německá ekonomika stojí na levné české práci, a tudíž toto srovnání nemá ekonomické opodstatnění. Podle ekonoma Kříže úroveň českých mezd je taková, že nižší mají jen Maďaři, Bulhaři, Rumuni a Chorvaté.  Stačí se jenom dívat kolem sebe. Musíme zde říci hlasitě a jasně, že takové drancování české ekonomiky by nebylo možné bez našeho členství v EU, protože by nezávislá česká vláda byla schopna uplatnit ochranářská opatření na podporu vlastních výrobců a vnitřního trhu. Rovněž je nutné připomenout, že i to, co se děje kolem nás, se děje na dluh (míra zadlužení ČR je kolem 35 procent HDP), který nenápadně narůstá, ale jednou jej bude nutné splatit. Je tedy jasné, že bez reformy EU a bez návratu kontroly české ekonomiky do rukou české vlády se tento stav nezmění, naopak, bude se prohlubovat, jako když parazit zabíjí svého hostitele,“ dodal Kobza.

„Ano, jsme prostřený stůl pro nenasytné nadnárodní korporace, jsme dojnicí Evropy, kterou ani není třeba krmit, jsme očividně nejhloupější stát střední Evropy, který se nechá odírat, a ještě jsou média plná vděčnosti za další zbytečné cyklostezky a rozhledny v údolích!  Jsme jako strom prolezlý kůrovcem, bez šance na vysvobození, protože bez razantního zásahu státu není možná změna, a já marně hledám mimo SPD někoho, kdo si tuto situaci uvědomuje a je dostatečně odvážný, aby jí chtěl řešit! Tato situace je jedním z hlavních důvodů (kromě migrační invaze), proč v SPD  voláme po zásadní reformě EU, po návratu před Schengenskou smlouvy, po posílení pravomoci a nezávislosti státu,“ uzavřel Kobza.

„Svatá pravda, čísla mluví jasně – nemusíme EU za dotace až tak děkovat!“ reagoval senátor ČSSD Vladimír Plaček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…