Západní novináři slyšeli mezi ukrajinskými domobranci: Vykopeme je odsud

02.07.2022 7:20 | On-line

„Vykopneme je odtud. Můj syn bude vědět, že jsme tu jen tak nestáli a nic nedělali. Je to naše země a oni nemají právo sem lézt.“ CNN zavítala mezi členy ukrajinské domobrany v lese u Slovjansku. Čekají tam odhodlaní lidé, ale odhodlání samo o sobě nestačí. Členové domobrany někdy jen sledují, jak dělostřelecké granáty přelétají jejich zákopy a míří přímo na Slovjansk. A tam rozsévají zkázu. Své o tom ví rodina taxikáře Igora. A mezitím se ozvaly záhadné výbuchy v ruském Bělgorodu.

Západní novináři slyšeli mezi ukrajinskými domobranci: Vykopeme je odsud
Foto: Repro min. obrany Ukrajiny
Popisek: Zničená ruská technika

Americká CNN přinesla příběh skupiny mužů z ukrajinské domobrany, kteří jsou zakopáni v lese u Slovjansku a čelí ruským agresorům. Maxym, muž, který si nepřál zveřejnit své jméno, kvůli ochraně soukromí, sedí spolu s kolegy v zákopech a čekají na ruské okupanty. „Samozřejmě, že přicházejí,“ prohlásil Maxym. „Je jich mnohem víc než nás.“

Prý je všechny pravidelně zasypává ruská kazetová munice. Každý okamžik každého dne žijí s duněním dělostřelectva. Krátce po návštěvě reportérů CNN prý dopadly dělostřelecké zákopy přímo do zákopů a zranily několik členů domobrany.

V lese, kde čekají na ruské jednotky, Maxym prohlásil, že často myslí na svou těhotnou manželku v jejich rodném Charkově a jejich nenarozeného syna. „Vykopneme je odtud a on to bude vědět,  že jsme tu jen tak nestáli a nic nedělali. Je to naše země a oni nemají právo sem přijít.“

Problém je podle členů domobrany v tom, že na jeden ukrajinský výstřel z děla připadá 10 až 20 výstřelů ruských. „Slyšíš to,“ říká Maxymův kolega Michailo, když v dálce zahřmí těžké zbraně. „Na každý náš těžký výstřel jich je 10 nebo 20. Je to proto, že nám chybí dělostřelectvo.“ A až uvidí nepřátelům do očí, bude to znamenat, že Slovjansk je skutečně v nebezpečí. „Pokud přijede konvoj,“ pokračoval Michailo,„naším úkolem je ho zastavit.“

Rusové zdaleka neostřelují jen v lese vytvořené zákopy, ale střílejí i daleko za linie, na Slovjansk. Bomby a granáty dopadají do ulic i na domy. Ve Slovjansku žil třicetiletý taxikář Igor, který jednoho dne odešel z bytu, chtěl nasednout do svého taxiku, ale už nikdy do něj nedošel. Na cestě byl zabit.

„Stála jsem tady a plakala,“ řekla jeho sousedka Valentina (76). „Byl to tak dobrý chlap. Jmenoval se Igor. A můj manžel se také jmenuje Igor.“ Paní zůstává ve městě spolu s manželem, ale v noci prý schovává hlavu pod polštář, protože ji děsí výbuchy ruské munice.

Mezitím v ruském Bělgorodu, který leží asi 40 kilometrů od hranic s Ukrajinou a kde žije asi 390 tisíc lidí, došlo k záhadným explozím. Nejméně tři lidé byli v neděli zabiti a desítky obytných budov byly poškozeny, řekl tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Na jeho slova upozornila agentura Reuters a zároveň dodala, že nebyla schopna zprávy nezávisle ověřit. Ukrajina na zprávy okamžitě nereagovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…