Západní rozvědka zírala, když to odposlechla: Putin neposlouchá důstojníky, velí osobně

24.09.2022 8:40

Vladimír Putin prý velí ruské armádě místo důstojníků, což údajně odhalily odposlechy hovorů ruských velitelů na Ukrajině. A že v armádě jsou spory ohledně dalšího postupu ve válce. Mobilizace, kterou vyhlásil ruský prezident ve středu, se nedá označovat za částečnou – povolávací rozkazy prý dostávají i muži starší 60 let.

Západní rozvědka zírala, když to odposlechla: Putin neposlouchá důstojníky, velí osobně
Foto: Repro Twitter
Popisek: Rozzlobený Vladimir Putin

Podle CNN ruský prezident Putin vydává rozkazy a instrukce týkající se přímo bojových operací, což je nezvyklé. Politici obvykle takovým způsobem do pravomocí armádních velitelů nezasahují.

Potvrzují se tím domněnky z května, kdy  britský deník The Times zveřejnil názory jednoho z nejmenovaných vojenských představitelů. Podle něj má britská armádní rozvědka potvrzené zprávy o tom, že se přímo ruský prezident Vladimir Putin zapojuje do rozhodování, které přísluší spíše nižším důstojníkům.

„Činí taktická rozhodnutí, která by za normálních okolností přijímal důstojník, který velí zhruba 700 vojáků," citovaly The Times britský armádní zdroj. Sedm stovek vojáků odpovídá zhruba velikosti jednoho praporu ruské armády.

O Putinově nespokojenosti s rozhodováním důstojníků se spekulovalo již v souvislosti s tím, že na místě velitele tzv. speciální vojenské operace vydržel jen krátce generál Alexandr Dvornikov.

Z nových odposlechů podle CNN vyplynulo, že ruští důstojníci na Ukrajině se mezi sebou hádají o to, jakou strategii zvolit proti Ukrajincům.

Objevují se také informace, že se zdaleka nejedná o částečnou mobilizaci, kterou ruský prezident vyhlásil ve středu. Ruská redakce BBC uvádí, že hlásit se na vojenskou správu měli v některých případech i lidé bez zkušeností z armády, otcové čtyř a více dětí a dokonce i muži nad 60 let.

V celém Rusku dostávají prý lidé povolávací rozkazy doma i v práci v jakoukoli denní nebo noční hodinu. Poté byli rovnou posazeni do letadel nebo autobusů, které je převezly do středisek vojenské správy nebo přímo k jednotkám.

Také Americký institut pro studium války uvedl, že ruské úřady porušují slíbené podmínky částečné mobilizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…