Zapálil někdo Porošenkovi koudel? Kyjev posílá na Donbas smířlivý návrh, ale není to samo sebou. Čtěte, co se dělo včera a v noci

16.07.2015 12:50

Na Ukrajině se přes noc změnila situace směrem k naplnění minských dohod. ParlamentníListy.cz shrnují, co tento obrat způsobilo a co s ním pravděpodobně souvisí.

Zapálil někdo Porošenkovi koudel? Kyjev posílá na Donbas smířlivý návrh, ale není to samo sebou. Čtěte, co se dělo včera a v noci
Foto: kremlin.ru
Popisek: Z jednání v Minsku (zleva: Vladimir Putin, Francois Hollande, Angela Merkelová, Petro Porošenko)

Podle informací ukrajinských novin Ukrajinskaja Pravda a Zerkalo neděli bude otázka zvláštního statusu Doněcka a Luhanska součástí nového textu ukrajinské ústavy. V noci 15. července 2015 prezidentská kancelář poslala do Nejvyšší rady nový „dopracovaný návrh“, který byl vysvětlen tím, že prezidentův návrh odpovídá ukrajinským povinnostem jako signatáře minských dohod z února 2015. V původním návrhu z 1. července, který se týká decentralizace Ukrajiny, nebylo o ničem takovém ani zmínky.

Nový návrh  v přechodných ustanoveních v bodě 18 píše, že „Zvláštnosti fungování samosprávy ve zvláštních oblastech Doněcké a Luhanské oblasti budou stanoveny zvláštním zákonem“. Konkrétní obsah zvláštního statusu (tj. návrh zákona) v rámci samosprávy ale ještě v Radě není. Současný návrh na změnu ústavy jenom ústavně zafixuje „zvláštní status“ konkrétních oblastí Doněcké a Luhanské oblasti.

Návrh byl narychlo pozměněn podle Ukrajinské pravdy v souvislosti s návštěvou zástupkyně ministra zahraničí USA Victorie Nulandové během včerejška v Kyjevě. Rovněž včera v noci se realizoval telefonický rozhovor mezi prezidentem Obamou a Putinem, který se měl ale týkat podle oficiálních vyjádření íránské otázky a dosažených dohod ve Vídni. Nulandová se pro ukrajinská média dnes ráno vyjádřila v tom smyslu, že si „je jistá“, že Rada podpoří decentralizaci a zvláštní status, který, jak předtím zdůraznila, odpovídá minských dohodám.

Změna ústavy o decentralizaci Ukrajiny se má poprvé projednávat v ukrajinském parlamentu dnes. Včera místopředsedkyně Rady Oksana Syrojidová ostře kritizovala to, že v Radě existují „šílené" vnější tlaky ze zahraničí na poslance, aby zvláštní status oblastí přijali. Podle ní půjde o kapitulaci před ruským agresorem: „Není snad jasné, že zvláštní status pro Donbas v Ústavě je popřením práva ukrajinského národa na suverenitu? Není snad jasné, že jakýkoliv zvláštní status pro Donbas v Ústavě je legitimizací ruských vojsk a žoldáků na teritoriu Ukrajiny? A jejich integrace do ukrajinské politiky je konec nejen pro evropské perspektivy pro Ukrajinu, ale je to úspěch kremelských plánů a konec ukrajinského státu?“ Poslankyně vyjádřila také názor, že přijetí takového zákona je „vlastizrada a zrada ukrajinského lidu“.

Bývalý ministr obrany Anatolij Gricenko napsal, že návrh jde na ruku ruskému prezidentu Putinovi, který tak „může být spokojený“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…