Zápisky z inaugurace: Analytik z Klausova institutu líčí, co zažil ve Washingtonu

25.01.2017 21:35

Se svými zážitky z inaugurace amerického prezidenta Donalda Trumpa se na webu Klaus.cz svěřil Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Zápisky z inaugurace: Analytik z Klausova institutu líčí, co zažil ve Washingtonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vosková figurína Donalda Trumpa

Člověk by podle Macinky čekal, že potká většinu lidí s plackami či čepicemi s jednoznačným nápisem TRUMP, ale překvapivě tomu tak úplně nebylo. Běžní Američané se zřejmě rekordně rychle dokázali smířit s výsledky voleb a houfně nakupovali trička se slogany „I Was There“ a logem „58th Inauguration“. Neříkají, koho volili, ale hlásí se k tomu, že tam byli. Volební guláš je už definitivně za nimi a zůstala již jen standardní americká atrakce, kterou si sem přijeli užít, jako třeba jindy návštěvu Disneylandu, píše Macinka.

Celý text je ZDE

V předvečer inaugurace se zpravidla odehrává řada doprovodných akcí a večírků. Pořádají je na více či méně okázalých místech nejrůznější osobnosti, které mají důvod nástup nového prezidenta oslavovat. Jedním z největších a nejviditelnějších evropských podporovatelů prezidenta Trumpa je britský europoslanec Nigel Farage – mezi Američany známý jako „Mr. Brexit“, který se svým týmem ve čtvrtek večer pořádal děkovnou party „Za brexit a za Trumpa“ na nejlukrativnější washingtonské adrese – v honosném prostředí luxusního hotelu Hay-Adams, který stojí přímo naproti Bílému domu, píše dále Macinka.

Páteční přísaha přilákala obrovské davy lidí. Kdoví kdy a kdoví jak pořízené fotografie některých médií sice naznačují, že tam v porovnání s přísahou prezidenta Obamy nebyl „skoro nikdo“, ve skutečnosti se několik hodin před polednem okolo celého Mallu stály kilometrové fronty na vstupy do jednotlivých zón a metro praskalo ve švech. Oranžová sekce přímo před Kapitolem, kde donedávna stál vánoční strom a kam jsme za IVK dostali pozvánku, musela být uzavřena již po desáté hodině a mnoho lidí, kteří v ní měli svoji „umístěnku“, se tam nedostalo a museli jít jinam, píše dále Macinka.

V průběhu ceremoniálu bylo zajímavé sledovat, jak dav reagoval na různé osobnosti americké politiky, které mu byly nabídnuty prostřednictvím velkoplošných obrazovek. Když se poprvé objevily záběry se stále ještě úřadujícím prezidentem Obamou, bylo to „Thank you and good bye!“, když se poprvé ukázaly záběry budoucí první dámy Melanie, bylo to „She is so pretty!“, a když se kamera náhodou zaměřila na Hillary Clintonovou, nad milionovým davem se ozvalo bučení.

V areálu oslav ve Washingtonu probíhaly také dva plesy. Skutečně vážný problém pro návštěvníky obou plesů představovaly anarchistické bojůvky v ulicích nedaleko Convention Center. Přesně v místech, kudy musely projít stovky lidí ve večerních šatech, probíhaly střety anarchistů s policejními těžkooděnci. Musím říci, že v podobné situaci jsem se ocitl poprvé v životě, svěřil se Macinka. „Mix postav se zahalenými tvářemi zapalujících odpadkové koše a házejících různé předměty na kordon policistů dohromady se k smrti vyděšenými dámami ve velké večerní na jehlových podpatcích, to se jen tak nevidí. Řada lidí to v tento moment vzdala a šla zpátky na hotel,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…