Zásadní vyjádření k odebrání české holčičky v Norsku. Zeman chce „razantně reagovat“, Sobotka „je připraven podpořit“

14.01.2016 13:01

Případ devítiměsíční nemocné holčičky, kterou norská sociální služba Barnevern odebrala české matce a norskému otci, už řeší česká nejvyšší místa. Premiér Bohuslav Sobotka po čtvrtečním jednání s poslankyní Jitkou Chalánkovou, která se v případu angažuje, uvedl, že Česká republika je připravená podpořit matku devítiměsíční nemocné holčičky, kterou norská sociální služba Barnevern odebrala z péče rodičů. Prezident Miloš Zeman dokonce hodlá na odebrání dítěte „razantně reagovat“. Informoval o tom server iDnes.cz.

Zásadní vyjádření k odebrání české holčičky v Norsku. Zeman chce „razantně reagovat“, Sobotka „je připraven podpořit“
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Podle Chalánkové je nyní na matce dítěte, aby se na vládu obrátila s oficiální žádostí o pomoc. To se má stát v nejbližší době. Do jednání poté bude moci vstoupit Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, jehož ředitel Zdeněk Kapitán se schůzky s premiérem také zúčastnil.

„Pan Kapitán mě ujistil, že aktuálnímu případu odebrání dítěte v Norsku je věnována ze strany českých kompetentních úřadů maximální možná míra pozornosti,“ řekl premiér. Zdůraznil, že pokud si to matka dítěte bude přát, zajistí Česká republika kontakt zmíněného českého úřadu s Barnevernem a asistenci českého velvyslanectví v Norsku.

Celý text je ZDE

Podle Chalánkové je potřeba jednat co nejrychleji, jinak by mohl být ohrožen zdravý vývoj dítěte. „Je důležité, že se o tom hovoří. Norské úřady to mohou chápat jako částečně kontraproduktivní, ale já si nemyslím, že je tomu tak,“ konstatovala. Oproti Evě Michalákové, která o své dva syny bojuje s norským sociálním úřadem již několik let, má podle Chalánkové matka devítiměsíčního dítěte výhodu v tom, že má vlastního advokáta, ne advokáta ex offo. „Podal již protinávrh proti odebrání dětí,“ uvedla Chalánková.

V současné době se rodiče s dítětem smí vídat jen dvakrát týdně na jednu hodinu. „Děťátko je držené v nemocnici, přestože denně může být minimálně dvanáct hodin doma se svými rodiči. Barnevern omezil takto drakonicky kontakt rodičů s dítětem a to se nám velmi nelíbí,“ uvedla poslankyně.

Petiční výbor na podporu Michalákových informoval o případu také prezidenta Miloše Zemana. Ten zatím neuvedl, jaké kroky hodlá podniknout. „Pan prezident bude na odebrání dítěte české matce razantně reagovat,“ řekl serveru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Dodal, že konkrétní postup sdělí v nejbližších dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…