Zase budeme nejsilnější pravicovou stranou a budeme ve vládě. A snížíme daně a změníme sociální dávky, plánuje profesor Fiala

02.06.2015 19:55

Předseda ODS Petr Fiala, který byl hostem úterního Interview ČT24, zhodnotil politické ambice své strany a vyjádřil se i k možnému přijetí eura a imigračním kvótám.

Zase budeme nejsilnější pravicovou stranou a budeme ve vládě. A snížíme daně a změníme sociální dávky, plánuje profesor Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Podle Fialy je důležité dělat dobrou a důvěryhodnou politiku, kterou se dá obnovit popularita dříve nejsilnější pravicové strany. „Nesouhlasím s nepříliš inteligentními názory, které říkají, že politika musí bavit. Ne, politika má řešit složité věci, není to žádné divadlo,“ řekl předseda ODS, podle něhož se straně ze dna daří zvedat.

Někdejší ministr školství je přesvědčen, že se ODS opět stane nejsilnější pravicovou stranou a usedne ve vládě, k čemuž by jí měla pomoci například touha snižování daní, které kdysi strana zaváděla. „Nechci interpretovat minulost. Chci, aby ODS nabízela dobrou pravicovou politiku, mezi což patří i snížení daní,“ prohlásil politik, který by rád viděl, aby se výše daní zastavila na devatenácti procentech. „Rádi bychom zrušili i některé zbytečné daně, už jsme například podali návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti a návrh na zrušení silniční daně,“ nastínil.

Občanská demokratická strana by podle Fialy také ráda pozměnila sociální systém. „Dávky by měly být jen pro ty, kteří chtějí pracovat a zaslouží si je,“ řekl s tím, že by podle něj dávky neměly být vypláceny lidem, kteří neplní povinnosti vůči státu.

Toho také překvapuje, že ministr financí Andrej Babiš přišel o víkendu s návrhem na referendum o euru. „Ještě před rokem říkal, jak je euro dobré, a nyní najednou změnil názor,“ podivil se opoziční politik s tím, že on rozhodně není pro nějaké nezávislé referendum. „K čemu to je? Akorát to bude stát spoustu peněz,“ podotkl.

V závěru svého vystoupení v pořadu se Petr Fiala vyjádřil už jen k imigračním kvótám, které ODS odmítá. „Měli jsme pravdu, že pokud se na ně kývne, už to nepůjde zastavit. Navíc je výsostným znakem suverenity státu, aby si mohl dovolit, koho chce na svém území,“ vyjádřil svůj názor s tím, že by se mělo přemýšlet, jak zlepšit problém integrace, která u nás podle něj nefunguje dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…