Zase zlé zprávy pro EU. Začíná doba, kdy v Bruselu bude horko, poněvadž se blíží osudový bod

17.12.2015 10:16

Předevčírem ParlamentníListy.cz zveřejnily dva průzkumy veřejného mínění ve Velké Británii, podle kterých se v zemi vyrovnává počet příznivců i odpůrců Brexitu. V den klíčového summitu v Bruselu nyní přichází další a ještě zásadnější průzkum, kde již mají příznivci odchodu Velké Británie z EU poměrně jasnou převahu.

Zase zlé zprávy pro EU. Začíná doba, kdy v Bruselu bude horko, poněvadž se blíží osudový bod
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

V rámci průzkumu byl osloven reprezentativní vzorek 20 000 voličů a vyplývá z něj, že pro opuštění Evropské unie by nyní hlasovalo 47 % Britů, zatímco k setrvání země v EU by dalo svůj souhlas jen 38 %. Dalších 14 % respondentů potom zůstává nerozhodnutých. Britský premiér David Cameron slíbil voličům referendum o budoucnosti země v Evropské unii, které by mohlo proběhnout již příští rok v létě. Cameron tvrdí, že není proti setrvání země v EU, ale požaduje po Bruselu, aby přijal jím navrhované reformy. Ty se zatím mezi členskými státy nesetkávají s přílišným pochopením. Podle britského deníku The Telegraph se nyní hodlá Cameron postavit po vzoru Margaret Thatcherové vedoucím představitelům EU s ještě tvrdší neústupností. 

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Největší kontroverze panuje především nad jeho návrhem nevyplácet po dobu prvních čtyř let přistěhovalcům některé sociální dávky. Právě proti tomuto návrhu protestuje většina představitelů členských států EU včetně německé kancléřky Angely Merkelové či francouzského prezidenta Françoise Hollandea. Merkelová navíc včera večer znovu avizovala, že prosazení tohoto Cameronova návrhu bude bránit. Britský premiér dle dostupných informací ze svých požadavků slevit nehodlá a požaduje, aby změny ve smlouvě o Evropské unii vstoupily v platnost již v únoru 2016. Pokud by byl tento termín dodržen, Cameron by na červen vyhlásil referendum. Vzhledem k dosavadním průtahům se však očekává spíše podzimní termín. 

Čerstvý průzkum veřejného mínění realizovaný lordem Ashcroftem dále ukázal, že by 35 % příznivců vystoupení země z EU své rozhodnutí ještě zvážilo, pokud by se Cameronovi podařilo v Bruselu své návrhy prosadit. Takovému optimistickému scénáři na druhou stranu věří jen 19 % oslovených respondentů. Zmíněný průzkum také hovoří o tom, že v plánovaném referendu rozhodnou především voliči konzervativců. „Více než polovina těch, kteří hlasovali v květnu pro Camerona, považují setrvání v EU za větší risk než její opuštění. Většina z nich je zároveň přesvědčena, že britský premiér nebude při jednáních o změně smlouvy o EU úspěšný,“ cituje The Telegraph lorda Ashcrofta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…