Zaskočení lidovci: ANO prý nevystupuje jednotně v otázce církevních restitucí

11.11.2013 13:28

Představitelé KDU-ČSL se podle informací serveru iDnes.cz cítí poněkud zaskočení vstřícností hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, se kterou přistupuje na návrhy ČSSD týkající se změn ve vyrovnání státu a církví. Minimální prostor pro jednání vidí i lidovci, ale pouze v případě, že na ně kývnou i církve.

Zaskočení lidovci: ANO prý nevystupuje jednotně v otázce církevních restitucí
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

"Ta věc je z našeho pohledu uzavřená. Pokud by mělo dojít k nějaké změně, musely by s takovým návrhem přijít samy církve," zdůrazňuje v reakci na nedělní schůzku ČSSD a ANO první místopředseda křesťanských demokratů Marian Jurečka. Následně poukázal na skutečnost, že hnutí ANO v této otázce nevystupuje jednotně. Zatímco předseda uskupení Andrej Babiš říká, že některé aspekty zákona o narovnání mezi státem a církvemi jsou zvláštní a církve by měly postupovat vstřícněji k občanům, první místopředsedkyně ANO před časem po jednání s lidovci prohlašovala, že otázka restitucí je uzavřená.

Dluhopisy místo peněz

Jednou z možností je prý také předat církvím dluhopisy místo peněz, čímž by se dočasně ulehčilo státnímu rozpočtu. Církve by si ony dluhopisy nechaly proplatit později a z rozpočtu by zatím neodcházely finanční části narovnání v podobě 75 miliard korun i s úroky, které v zákoně schválila ještě vláda Petra Nečase. I tato varianta má háček.

"Musela by existovat záruka, že nějaká příští vláda takové dluhopisy nezdaní třeba dvaceti nebo třiceti procenty. Ale my nic takového navrhovat nebudeme. Jedině kdyby samy církve s něčím podobným přišly, že by s tím souhlasily. Ale třeba nám pan Sobotka řekne, že obešel zástupce církví a že s tím nemají problém," upozorňuje Jurečka.

Lidovci mohou svou argumentaci opřít také o existující podepsané smlouvy mezi státem a církví. Ty opět podepsala ještě Nečasova vláda s církvemi. Smlouvy jsou právně vymahatelné a nebude možné je změnit bez souhlasu církví. Stojí za připomenutí, že narovnání státu s církvemi posvětil i Ústavní soud. Možný příští premiér Bohuslav Sobotka je přesto připraven předložit politikům KDU-ČSL několik variant k jednání o otázce církevních restitucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…