Zastavte stavbu špitálu kvůli koronaviru! Stavební experti sepsali silné prohlášení. Jde o Zlín, špitál a Čunka

29.04.2020 16:15

Skupina expertů se bouří proti záměru hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka vybudovat ve Zlíně-Malenovicích novou krajskou nemocnici za osm miliard korun. Do tohoto areálu by se posléze s personálem a vybavením přestěhovalo současné krajské zdravotnické zařízení z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Zastavte stavbu špitálu kvůli koronaviru! Stavební experti sepsali silné prohlášení. Jde o Zlín, špitál a Čunka
Foto: zlin.cz
Popisek: Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín

Skupina expertů se bouří proti záměru hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka vybudovat ve Zlíně-Malenovicích novou krajskou nemocnici za osm miliard korun. Do tohoto areálu by se posléze s personálem a vybavením přestěhovalo současné krajské zdravotnické zařízení z Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Dokument kritizující způsob, jakým hejtman nový projekt připravil a argumentoval, zaštítilo celkem osm specialistů z oboru stavebnictví (architekt Jiří Kotásek, někdejší hlavní architekt města Zlína František Dohnal, specialista na stavební konstrukce a statiku Zdeněk Havel, architekt a projektant několika významných současných staveb ve Zlíně Pavel Chládek, ředitel Moravské stavební a investiční společnosti Zlín Josef Mitrenga, Zdeněk Hoza, bývalý ředitel STAS 01 OSP Zlín, emeritní děkant Fakulty techniky a Fakulty logistiky a krizového řízení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Jiří Dostál a architekt a designér Petr Stibora.

Jmenovaní experti podle dokumentu, který připravili, hodnotí Čunkův záměr poměrně nekompromisně. A dokonce ve svém textu nařkli hejtmana z „absurdní manipulace“.

O co jde? Podle jmenovaných došlo ke „zjednodušené“ a „účelové mystifikaci“. „Došlo tak ke schválení usnesení zjevně nezákonnou cestou,“ píší také v dokumentu.

„Je evidentní, že byl navržen velmi nevhodný koncept výstavby nové krajské nemocnice v mimořádně exponované lokalitě, poblíž obchodních center v Malenovicích, v dosahu průmyslových podniků, spalovny odpadů, čističky odpadních vod a frekventované silnice I. třídy s intenzitou dopravy 30 tisíc vozidel za 24 hodin,“ píšou kritici s tím, že je třeba „na novou nemocnici v Malenovicích rychle zapomenout“.

Podle odborníků je projekt „megalomanský“ a jeho případná realizace by „finančně utlumila další oblasti potřebného rozvoje Zlínského kraje, jako jsou školství, doprava, kultura, sport, sociální oblast a jiné“. Jeho realizace by rovněž podle nich nakonec stála mnohem více než deklarovaných osm miliard korun.

Podle kritiků rovněž došlo „nevhodným vyjadřováním Zlínského kraje a marketingovou manipulací k poškození dobrého jména současné Krajské nemocnice Tomáše Bati“. „Pacienti ze Zlína a okolí jsou nuceni hledat záchranu v jiných nemocnicích,“ píší stěžovatelé.

Odborníci z oboru stavitelství a architektury rovněž píšou, že je nutné celý projekt výstavby nové nemocnice v Malenovicích zastavit i vzhledem k „dramatickému útlumu hospodářství po pandemii COVID-19“. Namísto stavby Čunkova špitálu navrhují „vrátit se k normální práci“ a realizovat nový pavilon interny v Baťově nemocnici.

reklama

autor: zad

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…