Zatopí Zeman a Kalousek Nečasovi? Nejspíš se domluví, píše Komárek

31.01.2013 10:45

Prezidentská volba sice zamíchala politikou, ale na samotnou vládu má jen malý vliv. Nový prezident Miloš Zeman (SPOZ) nemá pro svržení Nečasova kabinetu nástroje a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ji svrhnout nechce. V politice tedy bude nejspíš pokračovat poziční boj, píše Martin Komárek v komentáři pro MF Dnes.

Zatopí Zeman a Kalousek Nečasovi? Nejspíš se domluví, píše Komárek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala vláda. Den před návratem Miloše Zemana z Vysočiny

Ačkoli Zeman prohlásil, že by vláda měla skončit, spíše než jeho přesvědčení je to přesvědčení členů ČSSD Bohuslava Sobotky a Michala Haška, kterým vděčí za podporu v druhém kole prezidentské volby. Ale pokud se s někým musí Zeman srovnat, je to právě ČSSD, ne kabinet Petra Nečase.

Kalousek na koni

"Pro Nečase, ministra v přežívání, je možná nebezpečnější, že se změnil poměr sil uvnitř koalice. A Kalousek je bystrý a tvrdý hráč a vrazí nohu do každých pootevřených dveří," píše Komárek. Pokud se totiž podíváme na podporu prezidentských kandidátů ODS a TOP 09, vítěz je zcela jasný. Není prý tedy divu, že Kalousek vystrčil ramena a nutí ODS k připojení k evropskému fiskálnímu paktu.

Předčasné parlamentní volby by byly výhodné právě pro Kalouska. Ministr financí řekl, že Schwarzenberg by mohl být premiérem, čímž naznačil, že by se hlavní stranou na pravici mohla stát TOP 09. Do karet hraje "topce" podle Komárka nesporná popularita Karla Schwarzenberga. "Nesporné je i to, že prezidentský kandidát je teď daleko největší postavou na pravici. ODS proti němu nemůže postavit nikoho byť jen zčásti srovnatelného," dodává.

Poziční boj

Tento scénář je nicméně podle Komárka ne příliš reálný a představa, že by teď mohl Schwarzenberg dovést pravici k vítězným volbám, se zdá fantastický, byť v politice je možné všechno, připouští.

"Pravděpodobnější však je, že Kalousek použije svého posíleného postavení jen k mírnému tlaku na Petra Nečase. Volání po evropském fiskálním paktu je navíc logické. Nejde o nic jiného, než co chce vláda doma, tedy o rozpočtovou stabilitu. Její odmítání bylo podle všeho jen vnitropolitickou úlitbou Klausovi a některým protievropským špičkám ODS," uzavírá Komárek s tím, že zahraničněpolitický návrat k hlavnímu evropskému proudu je pro naši zemi výhodný, což si realistický Nečas uvědomí a začne s Kalouskem obchodovat jako doposud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…