Zavadil chtěl mluvit s Nečasem, ale nedovolal se. Tripartita jedná

24.09.2012 10:45

V sídle vlády dnes po půl roce usedli společně k jednacímu stolu zástupci kabinetu, odborů a zaměstnavatelů. Tripartita začala jednat o návrhu státního rozpočtu i přes spor premiéra Petra Nečase (ODS) s předákem odborové konfederace Jaroslavem Zavadilem. Jednání vede podle informací ČTK ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09), premiér se začátku neúčastnil a měl by dorazit později.

Zavadil chtěl mluvit s Nečasem, ale nedovolal se. Tripartita jedná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Český odborový předák Jaroslav Zavadil

Nečase v pátek pobouřil výrok šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Zavadila o tom, že jeho vláda je nejhorší od roku 1950. Prohlásil, že se s předákem nesejde, dokud svá slova neodvolá. Hrozilo tak, že se jednání tripartity neuskuteční. Předseda odborů pak svá vyjádření mírnil. V neděli premiérovi podle své mluvčí odborů volal, ale Nečasův telefon byl nedostupný.

Vláda počítá se zákony, které dosud neplatí

Jednání začalo dnes včas, a to pod vedením ministra práce. Od začátku se ho účastnil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Odborářská delegace přišla tentokrát ve větším počtu. V srpnu se na tom domluvilo vedení odborů s premiérem.

Odbory návrh rozpočtu kritizují. Vadí jim mimo jiné to, že vláda vychází při sestavení příjmů a výdajů ze zákonů, které ještě nejsou schválené. Nesouhlasí se základními parametry, podle nich by příjmy mohly být o 50 až 60 miliard nižší. Jednání se ale odboráři opustit nechystají, uvedla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. "Odbory se snaží chovat rozumně. Připravily svou vizi pro Českou republiku. O rozpočtu chtějí jednat," řekla ČTK.

Vztahy mezi odbory a vládou jsou napjaté dlouhodobě. Odboráři v minulosti odešli ze zasedání tripartity už několikrát. Stěžovali si třeba na to, že kabinet s nimi projednává věci, které už sám schválil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…